Paul Vuijst vindt de Vesting erg veranderd de afgelopen jaren en lang niet altijd ten goede.
Paul Vuijst vindt de Vesting erg veranderd de afgelopen jaren en lang niet altijd ten goede. Foto: Antoon Bruggeling

Hoe is het nu met... Paul Vuijst en zijn 20-jarige Poorters van Naarden

De Stichting Poorters van Naarden verleent al twintig jaar hulp aan Oost-Europa. "De armoede is daar nog vreselijk. We kunnen nog niet stoppen".

NAARDEN Voorzitter Paul Vuijst (77) is geen onbekende in de regio. Nadat hij bij de Marechaussee werkzaam was, is hij van 1966-1994 bode geweest in het Naardense stadhuis. "Ik kende zo de ambtenaren, college en raadsleden. Dat was een mooie tijd. Nu we Gooise Meren zijn, weten politici niet meer wie je bent. Het is afstandelijker geworden en dat is jammer. De politiek weet niet meer wat er leeft in Naarden", meent Vuijst.

Voorts is hij diaken van de Grote Kerk en President van De Fluweelwerkers- en Zijdeweversbus Naarden, een gilde ontstaan in 1696 en in de vorige eeuw de basis van het Gooise Ziekenfonds. Ook is Paul coördinator van de Voedselbank.
Geboren en getogen is hij in de Vesting. Niet vreemd dus dat hij 'gek' is op de oude vestingstad. In 1980 kocht hij zijn huidige woning op de Cathehagenstraat, tegenover het weeshuis. "Dit was een stadsboerderij uit de 17e eeuw. Er moest veel aan verbouwd worden. In de kelder vind je nog de oude pekelbak, waterput en een stapel bruinkoolbriketten. De Gooische Tram stopte hier begin 20e eeuw toen in ons pand een bakkerij was gevestigd", aldus Vuijst. "Er werden hier heel wat lekkernijen verkocht in die dagen."
Er is volgens de Poorter veel veranderd en verbeterd in de Vesting de laatste vijftig jaar. "In de jaren '30 waren er plannen om de vestingwerken af te breken. Gelukkig ging dat niet door. In de jaren '60 en '70 zijn veel panden mooi opgeknapt en zijn de vestingwerken en Grote Kerk gerestaureerd. Naarden ziet er tegenwoordig prachtig uit en dat trekt veel toeristen. Ik hoop echter niet dat we een soort Volendam gaan worden. Er lopen hier nu al veel Chinezen en Japanners rond. Zij kijken hier zelfs naar binnen", zegt Vuijst.

"Het Stadhuis moet wél gebruikt blijven voor allerlei activiteiten. Anders gaat het verpauperen". De Naarder is voor eenrichtingsverkeer in zijn Vesting. "Het is nu een gekkenhuis met al die auto's." Ook is hij voor een parkeerkelder bij de vroegere eendenkooi, onder het water bij de Utrechtse Poort.

Poorters

Al twintig jaar is Vuijst actief bij De Poorters van Naarden. Hij is medeoprichter en voorzitter. Ook echtgenote Boukje heeft haar steentje behoorlijk bijgedragen al die jaren. En dan zijn er nog de vele vrijwilligers waar de Poorters niet zonder kunnen. Jammer vindt hij het dat De Poorters uit de Gele Loods moesten, maar in De Schakel op de Keverdijk draait het inmiddels ook goed. "We zamelen kleding, huisraad en speelgoed in. Ziekenhuizen hebben we geholpen aan bedden en apparatuur. Bejaarden- en kindertehuizen hebben onze hulp nog steeds hard nodig. De armoede in Oost-Europa is namelijk ook in 2017 nog altijd schrikbarend. Blij dat we hulp kunnen bieden."

Tussen 1997 en 2017 zijn er 64 transporten naar Tjechië gegaan en tussen 2003 en 2017 68 transporten naar Hongarije. Verder zijn er spullen uit Naarden-Bussum naar onder andere Zuid-Amerika, Letland, Afrika, Polen, Suriname, Sri Lanka, Oekraïne en India gebracht. "Blij zijn ze daar met kleding, voedsel en huisraad van De Poorters van Naarden. Spullen krijgen we van particulieren, ziekenhuizen en bedrijven, maar ook de oude Jozefschool in Bussum mochten we bijvoorbeeld leeghalen. Alles is welkom."

Donateurs

'Het Stadhuis moet wél gebruikt blijven, anders gaat het verpauperen'

Sponsors en donateurs zijn altijd nodig om de boel draaiende te kunnen houden. Ieder transport kost rond de 2.000 euro. Financiële giften zijn volgens Paul Vuijst welkom via rekeningnummer NL07RABO 0383720095 t.n.v. De Poorters van Naarden. Wie spullen voor het goede doel wil schenken, kan contact opnemen via www.poorters.nl. "We willen nog heel lang door kunnen gaan met hulp bieden. Dat blijft nodig helaas."