Juf Elly vierde Pasen met haar kleuters.
Juf Elly vierde Pasen met haar kleuters. Foto: Katholieke Montessorischool

Kleuterjuf Elly: 'Als ik tien jaar jonger was, zou ik het zo weer doen'

Juf Elly neemt, na een carrière van 35 jaar in het onderwijs, afscheid van het kleine en echte kleuterschooltje
De Kwakers.

BUSSUM “Eigenlijk wilde ik altijd verpleegster worden. Maar toen ik bloederige verhalen over dat vak hoorde, dacht ik ‘dat gaat het niet worden’ en ik koos voor het vak van kleuterleidster.” Juf Elly Conradi (64) neemt deze week, na een carrière van 35 jaar in het onderwijs, afscheid op kleuterschooltje De Kwakers, dependance van de Katholieke Montessorischool.

Elly is een zeer geliefde juf die enkele generaties Bussumer onder haar hoede heeft genomen. Iedereen die haar kent en heeft meegemaakt, wordt weemoedig als ze horen van Elly's pensioen', vertelt collega Rianne Wortel. "En ze kijken terug op een geweldige kleutertijd bij de Kwakers. Ook wij, als docenten, gaan Elly missen als persoon, maar ook haar kennis als kleuterjuf."

Even wennen

Voor juf Elly wordt het ook even wennen als ze met pensioen is. "Maar ik vind dat het tijd wordt om te stoppen want dan heb ik nog tijd om te genieten van een leven na mijn werk.”
Conradi vertelt dat ze vijf dagen per week werkt op het kleine, nog echte kleuterschooltje. “En dan is het vaak nog niet klaar. Er moet zoveel gebeuren, dat je als leerkracht soms ’s avonds en in de weekenden ook nog aan het werk bent. Maar ik doe het werk met heel veel plezier. Als ik tien jaar jonger was, zou ik het zo weer doen. Soms vragen mensen mij of het wel leuk is om al zo lang in het onderwijs en met kleuters te werken. Ik kan volmondig 'ja' zeggen. Iedere dag is anders en verrassend, omdat alle kinderen anders zijn.”

Groot verschil

Conradi deed de opleiding tot kleuterleidster, die drie jaar duurde. “En daarna heb ik nog een jaar doorgeleerd, zodat ik hoofdleidster kon worden. Het was 1972 en ik ging aan het werk op een school in een dorpje. Dat was een groot verschil met nu, want er waren grotere klassen en er was geen naschoolse opvang. Nu blijft het merendeel van de kinderen over en gaat de helft van de kinderen naar de naschoolse opvang. Dat betekent dat kleintjes nu veel mondiger en wijzer zijn. Ze weten vaak al veel, ook omdat ze door hun ouders overal mee naartoe worden genomen."

Voor juf Elly wordt het ook even wennen als ze met pensioen is

Regels en structur

"Soms krijg ik te horen dat ik streng ben. Dat is zo, ik heb regels en ik vind structuur belangrijk. Omdat kinderen dan weten waar ze aan toe zijn.”

Ze vertelt dat ze pas gesprekjes met ‘haar’ kinderen heeft gehad. “Alle vijfentwintig leerlingen zeiden op de vraag hoe ze de school vonden ‘leuk!’, dat was fijn om te horen. Ik vroeg voor de grap of ze het hadden afgesproken, maar dat was niet zo.”

Stralen

“Ik heb geen plannen voor als ik straks gestopt ben. Ik hou van fietsen, dus dat ga ik zeker doen. Twee maanden geleden heb ik een kleinzoon gekregen, daar ga ik vaker naartoe. En ik ben van plan om de kinderen op school vaak te bezoeken, want ik wil graag weten hoe het met ze gaat. In mijn klas zitten vier-, vijf- en zesjarigen. De oudere kinderen helpen de jongere kinderen. Dat is ‘Montessoriaans’, het is mooi om te zien dat het werkt.

Deze week is de eindmusical van groep acht. Daar ben ik bij en dan zie ik de kinderen, die bij mij als vierjarige, bescheiden kleuters binnenkwamen, stralen op het podium. Dat is fantastisch en wil ik absoluut niet missen.”

Feestvieren

De week staat in het teken van feestvieren voor juf Elly en de kleuters. “Van een bellenblaasfeest en een goochelshow tot ijs eten, van een afscheid met de ouders tot een optreden van het Kwakerkoor en lintje springen.

We gaan het allemaal doen en ik ga er heel erg van genieten.”