Afbeelding
Foto: Rob van den Brink

Daarom blijven ze hier

Veel berichten over de steppenkiekendief uit Groningen. Een mooi staaltje van uiterste geheimhouding. Maar op de Noordermeent werden heel wat vogelspotters gespot. Voor een waaierstaart rietzanger!

Eerst iets anders. Zondag hoorde ik dat uit de geblakerde puinhopen van de eeuwenoude boerderij van Jil Bakker aan het Naardermeer spullen zijn gestolen. Er is een bolderwagen van de kleinkinderen gejat én de aanhangwagen van Jil zelf! Schorem van de hoogste categorie.
Dan iets over die waaierstaart rietzanger! Heeft er een kleine twee weken gezeten, op het terrein tegenover het oeverzwaluw bergje. De vogel heet tegenwoordig Graszanger (Cisticola juncidis), maar ik vind de oude benaming veel leuker, vandaar. Is op het Meent terrein 7 jaar geleden voor het laatst gezien en kwam pas in 1973 de eerste keer in ons land. Rond 1985 komt de graszanger als onregelmatige broedvogel met name in Zeeuws-Vlaanderen voor. Geen wonder dat "onze" graszanger op de Meent behoorlijk wat aandacht heeft gekregen. De prachtige, zonnige foto werd genomen door vriend Rob van den Brink uit Naarden. Gewoon voor zijn huis aan de Naardervaart. Daar staan door de gemeente Naarden aangeplante kleine gele pruimenbomen, volgens Rob mogelijk de Mirabelle de Nancy. Hij heeft er inmiddels een stuk of 12 halsbandparkieten in geteld. Geen wonder dat deze exoten (die nu tot de inheemse avifauna worden gerekend) zich hier zo thuis voelen. Gedekte tafel, goed onderkomen en steeds draaglijker klimaat.