Zwarte rook uit de schoorsteen.
Zwarte rook uit de schoorsteen. Foto: Joost Lammers

'Al jaren last van stank en rook van dierencrematorium'

Ondernemers rond het dierencrematorium hebben al jaren last van zwarte rook en vieze stank. Ze willen dat er nu wordt ingegrepen.

NAARDEN "Het is niet fijn als je op kantoor zit te werken en je ruikt verbrande haren en verbrand dier", vertelt Sebastiaan Ruiters. Zijn bedrijf deelt een dakterras met het dierencrematorium en daar staan ook de schoorstenen. "Het probleem is stank en rookoverlast. Die nare geur hangt er ook als er geen rook te zien is. Het is niet gezond én niet prettig."

Ruiters heeft als bewijs een verzameling filmpjes waarop de zwarte rookpluimen te zien zijn. Ook andere ondernemers in de omgeving van de Kobaltstraat klagen al twee jaar bij het crematorium en de gemeente. Bij het crematorium zeggen ze er ook van te balen. Met name bij huisdieren met een hoog vetpercentage komt de zwarte rook vrij. "Wij zijn er absoluut niet trots op", reageert manager Patrick van Barneveld. "Wij verzorgen onze klanten met veel respect en willen dat respect ook uitdragen naar onze buren en omgeving." Van Barneveld belooft opnieuw beterschap en wil op korte termijn de problemen aanpakken door technische aanpassingen aan de ovens. Hij zegt dat de stank en rook geen gevaar voor de gezondheid opleveren. De gemeente wil dat er een structurele oplossing voor de problemen komt. Ze wil daarom op korte termijn om tafel gaan met het dierencrematorium. Ook de technische storing die soms optreedt, moet worden verholpen. De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, die het crematorium controleert namens de gemeente, zegt overigens dat er adequaat gereageerd is. Er is namelijk een camera geplaatst waardoor er ingegrepen kan worden als het misgaat. "Je kunt via de camera zien dat de uitstoot vaak niet na een minuut stopt. De uitstoot duurt soms wel 10 minuten", aldus Ruiters. Het zijn geen incidenten volgens hem. "Het gebeurt zeker één keer per maand, best heftig. Waarom handhaven ze niet?"