Afbeelding
Foto:

Uit de Historie van Bussum en omgeving
Ben Hosman

Aquarellist, beeldhouwer en schilder Ben Hosman (Bussum 1919- Laren 2009) had in de jaren 50 en 60 in de Nassaustraat in Bussum diverse zaken onder de naam Warmolts. . Leo Janssen interviewde Hosman in 2003. Enige fragmenten daaruit.


"Ik was 15 jaar toen ik voor het eerst poseerde in het atelier van de schilder Arnold Pijpers in Bussum. Het hangt hier nog steeds aan de wand. Ik herinner het me nog goed, de lucht van de olieverf, zijn indringende manier van kijken. Ik denk dat er toen een vonk is overgeslagen".

Een opleiding tot kunstschilder stuitte bij Hosmans vader op praktische bezwaren. Vader had een comestibleszaak in Bussum. Ben, de oudste van zes kinderen, ging er naar de Mulo en kreeg daarna zijn eerste baantje in een koffie- en theezaak.

"Ik begon er met reclameborden te schilderen en ik ben ook op een reclametekenschool geweest. En in het weekend kon je me vinden aan de Karnemelksloot om boerderijtjes te schilderen.
Op mijn 18e moest ik in militaire dienst. In 1939 werd ik gemobiliseerd. In 1941 moest ik me melden, maar dat heb ik niet gedaan. Met valse papieren heb ik het gered.
In 1948 begon ik mijn eerste winkel, een wijn- en kaaszaak, van oudsher Warmolts. Naast mijn kaaswinkel heb ik een Indische toko opgezet aan de Nassaulaan, Warung Jawa, en in 1955 kwam er nog een wijnzaak bij. Ik kwam al snel in Frankrijk terecht. Ik introduceerde de Beaujolais Nouveau. Bottelde alles zelf. Duitse wijnen, sherry en als ik in Frankrijk was, begon ik mijn vrije uren te benutten met schilderen en aquarelleren. Mijn vrouw speelde een hele grote rol in de zaak. De zaken aan de Nassaulaan liepen zo goed, dat ik ook een restaurant begon, Bistro Warmolts, en in Amsterdam de Norway-Inn in de Kalverstraat. Iedere avond zat het er barstens vol. Het was een genoegen om de mensen te zien genieten. Mijn buffetrestaurant in Amsterdam is uiteindelijk ten onder gegaan aan de spuiters. Ze zaten in de steeg en op den duur ook in mijn toiletten. Ook het gebrekkige parkeerbeleid op het Rokin was er debet aan. Maar al met al zijn het toch goede en mooie jaren geweest. In 1978 ben ik gestopt en heb samen met anderen de Gooise Academie voor Beeldende kunsten opgericht."

Kortom, een man die twee zeer verschillende gebieden actief in het Gooi geweest is.

Redactie: Klaas Oosterom

Afbeelding
Afbeelding