Parkeren aan de Huizerweg. Blijft het betaald of wordt het gratis in de proef?
Parkeren aan de Huizerweg. Blijft het betaald of wordt het gratis in de proef? Foto: Yvette de Vries

Bewoners met centrum-vergunning gaan er op vooruit

Het ei is gelegd over hoe het verder moet met parkeren in de gemeente. Het is afwachten of de nieuwe regeltjes werken.

GOOISE MEREN De parkeerregels worden voor de hele gemeente gelijk. De gemeenteraad gaf vorige week een klap op de voorstellen van het college. Gelijke monniken, gelijke kappen, stelde verantwoordelijk wethouder Miriam van Meerten al eerder. Daar waar de situaties in de verschillende kernen vergelijkbaar zijn, moeten ook dezelfde regels gelden.

Zo vervalt in Muiden de mogelijkheid om met een parkeerschijf te parkeren in de woonwijken binnen het parkeervergunningengebied. Wie over een vergunning beschikt krijgt bonnenboekjes voor bezoekers, net als in Bussum. Een aantal fracties had zich op het laatst hiertegen verzet, maar kon niet op genoeg steun van hun collega's in de raad rekenen. Wie als bezoeker in het centrum van Muiden wil parkeren moet het hele jaar door flink in de buidel blijven tasten: € 2,40 per uur. Het is de bedoeling dat het bezoekers beweegt om buiten het centrum te parkeren, bijvoorbeeld op de aan de rand gelegen P1 en P2. Daar kan volgend jaar gratis geparkeerd worden. Tot slot kunnen alleen nog maar mensen die in Muiden wonen en/of werken een vergunning aanvragen en wordt het aantal beperkt tot drie. Voor Bussum en Naarden gold dat al, voor Muiden niet. De ruimhartige uitgifte van vergunningen was er onder meer de oorzaak van dat er zes keer zo veel vergunningen in omloop waren dan dat er parkeerplaatsen waren. "Een onhoudbare situatie", aldus Arie Mastenbroek, fractievoorzitter van het CDA.

Naarden: ingreep stationsgebied

In Naarden wordt er ingegrepen in het stationsgebied. Aan de Bussumse kant geldt vergunningparkeren en in Naarden wordt dat rondom het station ook ingevoerd. Volgens Mastenbroek gaat dat om een flink aantal straten. "We hadden de situatie ongemoeid kunnen laten, maar dat zou problemen geven met handhaving", licht hij de steun van het CDA voor het plan van het college toe. Naarden is pas in 2018 aan de beurt. In een paar straten geldt de blauwe zone en voor de rest kan iedereen daar vrij parkeren. Als reden geeft de wethouder dat er alleen gekeken is naar plekken waar al regels, en dat betekent vergunning- en betaald parkeren, gelden.

Proef gratis parkeren in Bussum

In Bussum wordt wel aan het parkeertarief gemorreld. Parkeren op straat wordt duurder en parkeren in parkeergarages goedkoper. Het verschil: 40 eurocent per uur. De gemeente hoopt hiermee automobilisten onder de grond te lokken. Verder wordt bij het Gewest de invoering van vergunningplekken teruggedraaid. Er komt daar weer betaald parkeren. Voor een voorgestelde proef met gratis parkeren (blauwe schijf) in de aanloopstraten naar het centrum komt een nieuw voorstel na de zomer. Met name het CDA had gepleit voor een uitbreiding van het eerdere voorstel. Het zou de middenstand in die straten moeten helpen aan meer klandizie. De proef betrof in het huidige voorstel een deel van de Huizerweg en de Lambertus Hortensiuslaan. De plannen voor die laatste straat leidden tot veel kritiek bij nagenoeg alle partijen in de raad. De wethouder wilde voor het westelijke deel van de Lambertus Hortensiuslaan vergunningen instellen, de oostelijke kant zou blauwe schijf blijven. Het CDA heeft voorgesteld om in plaats van de Lambertus Hortensiuslaan ook de Laarderweg en de Vlietlaan in de pilot op te nemen. Met name D66 en Fractie-Kruyt uitten veel kritiek. Er zit een kinderdagverblijf aan weerszijden. Ouders zouden aan de 'gratis' kant parkeren en dan oversteken. "Gevaarlijk en onnodig", werd er geoordeeld. Mastenbroek: "In september komt er een nieuw voorstel voor de proef met gratis parkeren in de aanloopstraten." Dat zou dan in de lente van 2018 ingevoerd kunnen worden. Evaluatie vindt een jaar later plaats. Mastenbroek: "Voor die evaluatie moet een voorstel komen zodat we kunnen meten of het voor de ondernemers wel iets uitmaakt.

'Muiden had 6 keer zo veel vergunningen dan dat er plek was'

Vergunningenbeleid

Een ander verhaal zijn de vergunningen. Daarvoor worden de regels voor de hele gemeente in een keer gelijkgetrokken. Het aantal vergunningen dat bedrijven standaard kunnen aanvragen wordt gemaximeerd tot drie, in Bussum is dat aantal nu nog vijf. Verder moet in de hele gemeente 35 euro voor een bewonersvergunning worden neergeteld en 150 euro voor een bedrijfsvergunning.