Een beker en kaartjes voor het EK Hockey.
Een beker en kaartjes voor het EK Hockey.

Maurits de Groot wint NK shoot-out

BUSSUM - Maurits de Groot, keeper bij Hockeyvereniging 't Spandersbosch, is Nederlands kampioen shoot-out keepen geworden. Hij won de titel in een heel spannende finale.

Maurits ging zelf met een open mind naar het toernooi en van enige zenuwen was geen sprake. De blijdschap, zeker omdat hij het niet had verwacht, was daardoor extra groot.

De vwo-scholier begon op zijn zevende met hockey en maakte rond zijn twaalfde de overstap van veldspeler naar keeper. Volgens zijn moeder blonk hij daar direct in uit. "Hij speelde met zijn tweelingbroer in hetzelfde team en hij wilde juist iets anders doen."

'Hij heeft de laatste twee jaar een enorme sprong gemaakt'

Clubmanager Rene van Hattum vertelt dat Maurits een harde werker is. "Hij heeft zich vooral de afgelopen twee jaar heel snel ontwikkeld. Hij is gedreven en doordat hij zo hard werkt en altijd enthousiast is, is hij zo ver gekomen." De 16-jarige Bussumer deed al eerder mee met de strijd om de Nederlandse titel shoot-out keepen, maar was nog niet eerder tot de finale doorgedrongen. Dat hij er nu ook nog met de titel vandoor gaat maakt het volgens Van Hattum heel bijzonder. Maurits keepte het afgelopen seizoen in het eerste elftal van de B-jeugd van de Hilversumse Club. Volgend seizoen staat hij in het doel bij de A1. Bij de meisjes deed zijn clubgenootje Dagmar Klaassen mee. Zij keepte afgelopen seizoen bij de meiden in het eerste team in haar leeftijdsklasse (D1) en stapt volgend jaar over naar de C2. Dagmar bereikte de halve finales. Zowel Dagmar als Maurits werd eerder al districtskampioen. Vorig jaar was 't Spandersbosch ook al succesvol op het NK shoot-out. Toen werd de keepster van de B1, Mare Moojen, eerste.