De maquette van Theo Fambach met kleinschalige woningen.
De maquette van Theo Fambach met kleinschalige woningen.

'Nieuwe supermarkt op Scapino-terrein zou in 2019 open kunnen'

BUSSUM Uit het 'projectboek' van de gemeente Gooise Meren blijkt dat het gemeentebestuur positief is over de komst van een supermarkt bij Scapino aan de Kerkstraat. Ard Lanting van AH Vastgoed is echter verbolgen over het feit dat de politieke partij HvBNM roept dat het college en AH Vastgoed achter de rug van de politiek om afspraken maken over de Scapino-locatie."

door Antoon F. Bruggeling

"Natuurlijk willen wij daar graag een supermarkt en zijn we in gesprek met de gemeente, maar dat wij 'handjeklap' doen met het bestuur is totale onzin. Aan dit soort praktijken doen wij niet. We kunnen niet om de gemeente heen. Zij heeft ook haar wensen voor die plek en daar willen wij uiteraard rekening mee houden. Ook onderzoeken we hoe de inwoners denken over de komst van een nieuwe supermarkt en gaan we in gesprek met de omwonenden."

Plannen

Aan de plannen voor een supermarkt en appartementen bij Scapino wordt momenteel voorzichtig gewerkt. "Hoe het precies gaat worden, weten we nog niet", aldus Lanting. Pas als de raad de Centrumvisie heeft vastgesteld, kan AH Vastgoed serieus aan de gang met de plannen. "We gaan er een mooi project neerzetten."

Als alles volgens plan verloopt, wordt de supermarkt in 2019 in gebruik genomen. De vorige plannen voor Scapino zijn door de Bussumse raad in 2013 op het allerlaatste moment de prullenbak ingeschoven, mede door de vele bezwaren vanuit de bewoners. Ook toen waren hier een supermarkt en woningen gepland.

In Bussum is ook nu niet iedereen gelukkig met de eventuele komst van een XXL supermarkt en appartementen bij Scapino, zoals AH Vastgoed graag wenst. "Een supermarkt op de drukke Kerkstraat gaat voor problemen zorgen", denkt Ben de Veth, planoloog en bestuurslid van Bussum Natuurlijk Beter. "Denk aan de schoolkinderen die hier fietsen. En wat te denken van de files die er gaan ontstaan. Het hele centrum slibt dicht." De Veth ziet bij Scapino liever kleinschalige woningen verschijnen, in de sfeer van de Kerkstraat en Thierensstraat.

Architect en D66-raadslid Theo Fambach: "We moeten bij Scapino geen grootschalig project bouwen. Liever betaalbare woningen voor senioren en jongeren met een binnentuin die aansluit op het stadspark van Mariënburg."

'Liever betaalbare woningen voor senioren en jongeren'

Unieke kans

Fambach heeft een plan gemaakt met 50 à 60 woningen van diverse afmetingen in twee en drie bouwlagen. "Het is nu een lelijk stukje Bussum, maar er kan hier iets moois komen. Laten we die unieke kans pakken."