Een beetje chillen op de bank is ook Teens on a Mission.
Een beetje chillen op de bank is ook Teens on a Mission.

'Jongeren een steuntje in de rug geven'

BUSSUM Het jongerenproject Teens on a Mission, onderdeel van het zogenaamde Maatjesproject dat al vijftien jaar actief en bekend is in de regio, is er nu ook voor jongeren en coaches in Gooise Meren.

Teens on a Mission koppelt vrijwillige jongerencoaches die ouder zijn dan 16 jaar aan jongeren tussen de 12 en 23 jaar die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. "Samen iets doen is gewoon leuker", legt projectleider Janet Oudenaarden uit. "Denk aan ergens heen gaan, een balletje trappen of gewoon kletsen. En een helpende hand van een andere jongere kan ook fijn zijn bij bijvoorbeeld huiswerk maken of een baantje of stageplek zoeken."
Een jongerencoach is een rolmodel, biedt een luisterend oor, stimuleert en inspireert zonder betweterig, sturend of dwingend te zijn, zoals jongeren soms hun ouders of hulpverleners ervaren. "Ik hoorde over dit jongerenproject, zag de folder en heb meteen gebeld", vertelt Paula (19), een van de jongerencoaches die voor Teens en het Maatjesproject actief is. "Ik ben zelf jong en ga ook graag met andere jongeren om. Ik geef al bijles en zit op scouting. Het is leuk en fijn als je een ander ergens mee kunt helpen of zich fijner kunt laten voelen."
"We spreken elke week bij haar thuis af", vertelt Paula over haar ervaringen als jongerencoach voor een meisje van veertien jaar. "Ze is heel verlegen, gesloten en praat weinig. Daarom doen we vaak iets zoals knutselen of naar de stad gaan, want dat is makkelijker dan alleen praten en natuurlijk ook heel gezellig. Ook help ik haar met leren voor toetsen. Ik denk dat het fijn is als ze van mij, een andere jongere, hoort dat ze goed bezig is." Oudenaarden heeft al jarenlange ervaring bij het Maatjesproject. Ze was vanaf het begin betrokken bij Teens on a Mission. "Natuurlijk moet het klikken. We matchen zorgvuldig op basis van kennismakingsgesprekken. Zo mooi om van deelnemers terug te horen hoe het persoonlijke contact hen motiveert, hoe hun zelfvertrouwen groeit en sociale vaardigheden worden versterkt. Jongeren komen via hun coach in aanraking met andere mogelijkheden en gezichtspunten. Dat helpt om (betere) beslissingen te maken of je anders op te stellen als het gaat om school, opleiding, sport, werk of relaties." In principe verbindt een coach zich als vrijwilliger voor minimaal twintig weken aan een jongere.
"Voor mij is het ook gewoon fijn om naar haar toe te gaan en wat anders te doen dan ik gewend ben", vertelt Paula over wat dit vrijwilligerswerk haar brengt.