De tweeling traint veel samen en geeft elkaar ook tips.
De tweeling traint veel samen en geeft elkaar ook tips.

Talentvolle BMX-tweeling op NK, EK en WK

BUSSUM Eén minuut zo hard mogelijk fietsen en de concurrentie achter je laten. Dat is waar de talentvolle tweeling Amon en Odin Verhoog en hun ouders zo'n beetje alles voor opzij zetten. Hun sport BMX staat binnen het gezin op nummer één. De internationale wedstrijden zijn hun vakantie.

door Yvette de Vries

Het gezin reist de hele wereld over voor de wedstrijden. Zo staat op 3 juli het NK in Assen op de agenda, waarna half juli het EK in Bordeaux volgt. Bijna direct daarna maakt de vijftienjarige tweeling ook zijn opwachting bij het WK in de USA. Het is geen ongevaarlijke sport die de beide jongens op hun zevende kozen. Het gaat er hard aan toe en bescherming, waaronder een helm en een bodyprotector, zijn dan ook geen overbodige luxe.
Trainen doen Odin en Amon zo veel mogelijk samen, in de sportschool met een personal trainer en op de baan in Baarn. Ook rijden ze hun rondjes, weliswaar op een mountainbike, op de hei. De BMX blijft voorbehouden voor de baan. Op het NK gaat Odin zeker een gooi doen naar het Nederlands kampioenschap in zijn leeftijdsklasse. Samen met Amon staat hij hoog in de Nederlandse ranking en daarnaast zit hij in het NL Talent Team West. Bij de EK hoopt hij op een plek op het podium. Amon heeft zijn zinnen gezet op in ieder geval de halve finale in Bordeaux. Ondanks dat ze zich beiden ook voorbereiden op een maatschappelijke carrière, hoopt Odin dat hij gevraagd wordt voor Jong Oranje en daarna doorstoot naar het Nederlands team. Dat betekent een verhuizing naar Papendal waar hij verder kan werken aan zijn grootste droom: Olympisch kampioen in de eliteklasse (18 t/m 31 jaar). Amon mikt op een WK-kampioenschap. "Zorgen dat je voor blijft en de zenuwen de baas blijft", is zijn nuchtere kijk op de winst.
Maar de nummers één t/m zestien van Nederland ontlopen elkaar niet zo veel, dus achteroverleunen is er niet bij. Dat komt overigens ook geen moment in ze op. Ze leven voor hun sport. Feestjes, McDonald's en laat naar bed gaan zijn taboe. Amon heeft de volgende dag een wedstrijd en ondanks dat het zaterdagavond is ligt hij er om 21.00 uur in. Odin moet het hebben van zijn start en krachtige sprongen. Zijn broer daarentegen is goed in de bochten en behendig in het gebruikmaken van zijn achterwiel. "Je kunt over heuvels springen, maar soms is het sneller om er op je achterwiel doorheen te gaan", legt hij uit. Behalve steun van hun ouders hebben Amon en Odin ook een aantal (lokale) sponsors achter zich staan. Onlangs werd er een crowdfundingcampagne opgezet en ook de school, het Comenius College in Hilversum, werkt mee.