Het gebied moet na de ontwikkeling een 'boost' krijgen.
Het gebied moet na de ontwikkeling een 'boost' krijgen. Foto: Jessica de Jong

Wethouder: 'Passantenhaven Naarden heeft grote meerwaarde'

De voorgenomen komst van de passantenhaven is voor Roeivereniging Naarden reden tot zorgen over veiligheid en hun voortbestaan.

NAARDEN Voor wethouder Hendrik Boland lijdt het geen twijfel: de passantenhaven aan de rand van de Vesting bij de Amsterdamsestraatweg is een mooi project en het gaat door. "Het is onderdeel van het grote project 'Naarden buiten de Vesting'. Dat heeft een grote meerwaarde voor het landschap en voor de recreatie." Niet onbelangrijk voor een gemeente die inzet op Gooise Meren als toeristische trekpleister. De kosten voor realisatie van de haven bedragen een slordige 5,8 miljoen euro.

Boland nam onlangs het dossier over van zijn collega-wethouder Marleen Sanderse die met ziekteverlof is. "We geloven in dit project. Door de nieuwe vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart en het Gooimeer hoeven bootjes niet via het IJmeer of het Markermeer als ze een rondje willen varen." Een passantenhaven op die route is volgens hem een goede ontwikkeling en gaat zeker een economische impuls geven aan het gebied, met name voor de lokale middenstand. "De belangstelling voor de vaarroute is ook interessant voor de Vesting, een van onze parels. Behalve extra boten zullen er ook extra wandelaars de Vesting bezoeken."

Roeivereniging Naarden ziet net name op tegen de komst van de vele boten. De vereniging sloot medio 2013 een convenant af met een aantal partijen, waaronder het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond en de Koninklijke Nederlandse Roeibond over het gebruik van de Naardertrekvaart. "We roeien daar al 65 jaar, het is openbaar water en iedereen mag daar gebruik van maken", aldus de heer Niehe, voorzitter van de vaarcommissie. Dat werkt goed, maar toen de grootscheepse plannen bekend werden trokken ze aan de bel. Ze maken zich zorgen over de veiligheid en of ze er überhaupt nog wel goed kunnen roeien als het aantal boten drastisch toeneemt. Er liggen daarom sinds 2013 afspraken over onder meer vaartijden van verschillende gebruikers. Dat is ook onderwerp van gesprek op 30 juni. Dan gaan gemeente, roeivereniging en vertegenwoordigers van andere watersportverenigingen om tafel. Boland erkent dat het drukker zal worden op de Naardertrekvaart, maar belooft een vinger aan de pols te houden. "Op het moment dat er meer boten varen moet je oppassen dat er zich geen ongelukken voordoen." Volgens hem verlopen de contacten met de roeivereniging tot nu toe goed. "We willen tot een oplossing komen met alle gebruikers." Daarbij is overigens de gemeente niet de enige speler. "De passantenhaven is onlosmakelijk verbonden met het project Naarden buiten de Vesting en daar zijn ook andere gemeenten bij betrokken en de provincie Noord-Holland. Maar ondanks de hobbels, ben ik er van overtuigd dat het goedkomt."