Hans Roelofsen en Reina Boelens van de Tindalstichting.
Hans Roelofsen en Reina Boelens van de Tindalstichting. Foto: Bob Awick

'Alles draait om de muziek en het publiek voelt dat'

Hans Roelofsen en Reina Boelens kochten 30 jaar geleden de beneden verdieping van de Tindalvilla voor het geven van concerten. Nu is de hele villa van het echtpaar.

BUSSUM Ze kochten de villa aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg ruim dertig jaar geleden met twee muzikale gezinnen. "Ik zocht een huis met een grote salon om daar huiskamerconcerten in te geven. De suite op de begane grond is daar door de ruimte en de hoge plafonds uitermate voor geschikt", vertelt Hans Roelofsen. Sinds kort wonen alleen Roelofsen en zijn echtgenote Reina Boelens in het huis. Samen met Reina richtte Hans dertig jaar geleden de Tindalstichting op.

De stichting is vernoemd naar de eerste bewoners, Louis Tindal en zijn vrouw Rudolfien Brandt Corstius. Zij lieten het huis in 1900 bouwen met extra grote kamers omdat hun dochter piano studeerde. Ze vertrokken door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar Breda en woonden slechts veertien jaar in het huis. Na de familie Koppe en Keg werd in 1934 het huis het domein van een meisjesschool en weer later waren er bedrijven in gevestigd. "Er moest veel gebeuren toen wij er in 1986 in kwamen, want het was intensief gebruikt." Het koetshuis, dat verderop in de tuin stond en waar een van de drie gezinnen woonde, is enige tijd geleden verkocht. "Toen de bewoonster van het appartement op de eerste verdieping in mei van dit jaar ging verhuizen, zochten wij vrienden die dat konden kopen, maar de prijzen zijn de pan uit gerezen", vertelt Roelofsen. "Er leek even een kink in de kabel te komen omdat een investeerder, die nooit enige interesse toonde voor de culturele activiteiten, zonder zelfs kennis met ons te maken een hoog bod op het appartement deed. Gelukkig konden wij een mecenas vinden die ons in staat stelde het recht van eerste koop uit te oefenen zodat de hele villa nu in één hand is en de culturele bestemming daarvan ook in de toekomst gewaarborgd kan worden."

Schuifdeuren

Roelofsen geeft een rondleiding door het statige pand. In het hele huis zijn de glas-in-loodramen nog intact. Op de begane grond bleken in 1986 de originele parketvloeren na schuren en polijsten weer prachtig tevoorschijn te komen en de originele schuifdeuren werden weer toonbaar gemaakt. Op de eerste etage zijn schilders aan het werk. "Het idee is om het appartement te verhuren aan buitenlandse muzikanten die in Nederland optreden. Daarom zijn we in gesprek met de directie van het Concertgebouw. Wellicht dat zij gebruik willen maken van deze accommodatie. Er staat een piano, zodat er ook gerepeteerd kan worden. We zijn ongeveer 25 jaar beziggeweest om alles stukje bij beetje op te knappen. Het is zo'n mooi pand, daar moet je over nadenken en aandacht aan besteden. Omdat ik er al zo lang woon, ken ik het huis natuurlijk heel goed en we willen het zo veel mogelijk in de originele staat behouden of terugbrengen."

Opera

Tien keer per jaar stelt het echtpaar de woning open voor de kamerconcerten. "Kamermuziek is speciaal geschreven voor private huizen. Daar kan men in volle aandacht in een sfeervolle intieme omgeving genieten. Alles draait hier om de muziek en het publiek voelt dat." Zijn vrouw vertelt dat het eerste concert een opera was. "We speelden 'Die Zauberflöte'. Ik zat toen in een kameropera-gezelschap. De opera werd in de tuin opgevoerd, op het gras en het bordes. De koningin van de nacht stond op ons balkon." Inmiddels hebben al driehonderd concerten in de suite plaatsgevonden. Roelofsen is als voorzitter van de stichting verantwoordelijk voor de programmering. "Maar ik doe het niet alleen. Het bestuur bestaat uit zeven mensen, die allemaal het werk op vrijwillige basis doen."

De stichting is vernoemd naar de eerste bewoner, Louis Tindal

De suite en de huiskamer maken deel uit van de leefruimte van het echtpaar. Als er een concert in zicht is, moet er hard gewerkt worden om alles om te bouwen. "Op de avond voorafgaand aan een concert gaan we aan de slag. De schuifdeuren gaan open, de meubels gaan aan de kant of worden verplaatst naar een andere ruimte en de stoelen worden neergezet. Er kunnen hier honderd mensen zitten. Als het concert in de tuin wordt gegeven, hebben we ruimte voor vijfhonderd mensen, maar die moeten dan wel hun eigen stoeltje meenemen."
Na het concert is het ook weer hard aanpoten om alles weer terug te zetten. En de vaatwasser draait na zo'n avond misschien wel drie keer", zegt hij lachend. "Maar dat hoort erbij." Roelofsen speelt contrabas en is conservatoriumdocent. Hij werd in 1981 als eerste muzikant onderscheiden met de Nederlandse Muziek Prijs. Hij heeft een popmuziekachtergrond, maar belandde uiteindelijk in de klassieke muziek. Door zijn werk als muzikant en door zijn liefde voor muziek heeft hij veel contacten in binnen- en buitenland.

Zondag om 15.00 uur wordt het jubileum gevierd met een zomerconcert in de achtertuin van de villa. Het Storioni Trio, altviolist Timor Yabukov, sopraan Reina Boelens en bassist Hans Roelofsen spelen een feestelijk klassiek-romantisch programma met werken van Joseph Haydn - pianotrio nr. 25 in G groot, Ludwig van Beethoven - opus 70 Geistertrio en na de pauze Franz Schuberts lied Die Forelle en het populaire Forellenkwintet.