Simone Bergsma toont een uitzicht op de nu nog braakliggende Borgronden.
Simone Bergsma toont een uitzicht op de nu nog braakliggende Borgronden. Foto: Yvette de Vries

De Borgronden: omwonenden maken zich zorgen over verkeersdruk

De plannen voor de Borgronden komen in een nieuwe fase. De gemeente zet in op een mix van woningen en na de zomer praten burgers mee.

NAARDEN De raad ziet de voorgestelde veranderingen voor de Borgronden wel zitten. Maar veel omwonenden maken zich zorgen over een verdere toename van de verkeersdruk. In de nieuwe wijk komen niet zoals in eerdere plannen alleen woningen in het middensegment, maar ook sociale woningbouw en woningen in het dure segment. Ook wordt de wijk waarschijnlijk gasloos gebouwd. Over twee weken wordt er verder over gesproken en kan er een klap op gegeven worden.

Daarmee lijken alle lichten op groen te staan voor het realiseren van zo'n 250 woningen in het stukje niemandsland, ingeklemd tussen de A1 en de Componistenbuurt. Er is een quickscan uitgevoerd en er komen nog onderzoeken, onder andere naar fijnstof en de geurcirkel van de op loopafstand gelegen fabriek Givaudan. Maar de gemeente en de betrokken projectontwikkelaars verwachten geen grote obstakels. Hoe de wijk er uiteindelijk uit gaan zien is nog afwachten. Na de zomer start er een participatietraject met belanghebbenden. Heet hangijzer zal met name de verkeersstroom zijn. "Het staat nu al vaak vast op de Huizerstraatweg", is de kritiek van bewoonster en lid van Mooi Naarden Gabi Prechtl. "Er is nu al veel overlast in het Componistenkwartier en op de Huizerstraatweg, zeker op zaterdag vanwege de sportvelden." Volgens haar denken de gemeente en de projectontwikkelaar niet van tevoren goed na over de afwikkeling van het verkeer. "De wethouder geeft aan dat het allemaal goed geregeld wordt. De wil om te bouwen is groot en dat snap ik wel, maar wij houden ons hart vast." Volgens haar worden de sportvelden steeds intensiever gebruikt, rijdt er veel verkeer de Vesting uit via die kant en heeft ook de komst van Albert Heijn voor de nodige opstoppingen gezorgd. En wat betreft de nieuwe milieuvergunning voor Givaudan is ze duidelijk. Ze stelt dat de geurcirkel beperkt moet worden tot de contouren van het gebouw, anders gaat het hele bouwfeest niet door. Simone Bergsma woont in het Componistenkwartier en maakt zich ook flink zorgen over de nieuwe wijk. "We zijn niet tegen de komst van woningen, maar de verkeersdruk is nu al hoog." Ze heeft niet heel veel vertrouwen in de gemeente als het gaat om adequaat handelen. Bij de inspraak voor het Storkterrein is ze ook betrokken geweest en daar heeft de gemeente volgens haar flink wat steken laten vallen. Ze vreest dat de gemeente nu bij de Borgronden niet goed genoeg nadenkt over de verkeersdruk. "Bij de intensivering van de sportvelden is er ook niet goed nagedacht." Volgens de gemeente is de verkeersdruk iets dat verderop in de plannen onder de loep wordt genomen. Bergsma is ook niet gecharmeerd van het feit dat de gemeente de belanghebbenden niet heeft ingelicht over de wijziging van de plannen. "Bij de eerdere plannen voor de Borgronden waren we wel betrokken." Woningen in het goedkope segment betekent meer woningen op dezelfde plek en dat geeft volgens haar automatisch een verdere toename van de verkeersdruk.
De toename van verkeer houdt ook veel raadsleden bezig. Vooral Jelmer Kruijt bleef de wethouder hierover doorzagen. Volgens hem kan de bouw van de nieuwe woonwijk niet los gezien worden van de geplande aanpassingen op de Amersfoortsestraatweg. "Geen punt van discussie op dit moment", reageerde het overgrote deel van de raad. Verder werd er overwegend positief gereageerd op de aanpassingen. Lars Voskuil (PvdA) stelde zelfs zijn mening over het plan bij van "niet enthousiast" naar "redelijk enthousiast".
De plannen moeten nog uitgewerkt worden, maar de kaders liggen aan het eind van de maand vast. Er moeten minimaal veertig woningen komen in het goedkope segment en de rest van de woningen is voorbestemd voor het dure en middensegment. Of de goedkope woningen de verhuurmarkt op gaan ligt ook nog open. "We kijken hoe we die veertig woningen erin krijgen. We kijken zeker naar huurwoningen, dat zou sociale huur kunnen zijn. Dat wordt pas duidelijk na het participatietraject", aldus GĂ©rard van Gorp, een van de projectontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor de verdeling midden- en duursegment. Dat er, in tegenstelling tot het oorspronkelijke plan dat dateert van voor de fusie, ook goedkope woningen komen heeft wel gevolgen voor de grootte van de kavels in dat segment. De woningen leveren minder op, dus ze komen dichter op elkaar te staan. Van 25 tot 30 woningen per hectare wordt het aantal opgehoogd tot maximaal 35 per hectare.
De stankoverlast van Givaudan en/of de fijnstof van de A1 kunnen nog obstakels zijn. Volgens wethouder Hendrik Boland heeft Givaudan aanpassingen gedaan en kan ze daardoor met een lichtere vergunning toe. "Rond de zomer is er meer duidelijk. De Borgronden vallen over twee jaar waarschijnlijk buiten de geurzone en als de omgevingsvergunning er is kan er ook direct gebouwd worden."De fijnstof wordt na het vaststellen van de plannen onder de loep genomen. En wat betreft de stankoverlast: een andere bewoner van de Huizerstraatweg is er duidelijk over. "Meerdere keren per maand ruik ik een dennengeur en iets caramelachtig. Dan denk ik: vandaag wordt er hopjesvla gemaakt."