Joan Broersen van Ilya Uitvaartzorg 't Gooi.
Joan Broersen van Ilya Uitvaartzorg 't Gooi. Foto: Bob Awick

'Ik wil bij rouw ontzorgen'

BUSSUM Joan Broersen van Ilya Uitvaartzorg 't Gooi kwam door een overlijden in haar vriendenkring op het idee om haar eigen uitvaartonderneming te starten. "Ik had ze zo graag willen begeleiden, willen ontzorgen, dingen willen regelen. Ik wist direct: hier moet ik iets mee."

"Er werd echt iets 'aangezet', noem ik het maar. Voorheen plande ik ook bruiloften, daar komen ook veel emoties bij kijken. Ik vind het heel belangrijk dat mensen hun verhaal kunnen vertellen. Dat het persoonlijk wordt. Ik wil de tijd en de rust bewaren. Horen wie de persoon was. Samen kijken of we mooie verhalen kunnen vertellen of liefdevolle omschrijvingen kunnen geven. Het werk bevalt erg goed, ik krijg er veel energie van."
Hoewel ze haar eigen zaak als nieuwkomer runt, weet ze zich altijd gesteund door het hoofdkantoor van Ilya Uitvaartzorg waarvoor ze franchisenemer is. Waar Ilya UItvaartzorg 't Gooi zich in onderscheidt is volgens Broersen niet alleen de persoonlijke aandacht, maar ook de kosten. "Veel mensen hebben het idee dat een uitvaart zo 7.000 euro kost. Dat hoeft echt niet altijd zo duur te zijn. Voor een 'normale' uitvaart inclusief kaarten en een auto kun je echt voor 3.000 tot 4.000 euro al rond zijn."
Broersen weet dat er veel mogelijk is op het gebied van uitvaarten. "En dat wil ik graag eens laten zien. Daarom heb ik zondag 2 juli van 12.00 tot 17.00 uur een informatiemiddag bij Bel Ami aan de Brinklaan 86 in Bussum. Hier kan iedereen eens binnenlopen. Ik heb een kistenleverancier, iemand die bijzondere kaarten maakt, je kunt zelf een troostvogel maken, er is nazorg en rouwlego voor kinderen. Op die manier ontdek je van alles om iedere uitvaart persoonlijk te maken."