Zandhopen en het oude Brosgebouw: dat zijn de resten van Bensdorp.
Zandhopen en het oude Brosgebouw: dat zijn de resten van Bensdorp. Foto: Yvette de Vries

De ergste overlast voor omwonenden moet nu achter de rug zijn

De sloop is achter de rug en volgens Noordersluis viel het aantal klachten over overlast mee. Een aantal omwonenden haalt in ieder geval opgelucht adem.

BUSSUM De sloopwerkzaamheden zijn ten einde en omwonenden hopen dat daarmee ook de ergste overlast voorbij is. Afgelopen periode kwamen er bij bouwbedrijf Noordersluis, dat de ontwikkeling van het terrein van oude chocoladefabriek doet, een aantal klachten binnen. Volgens de woordvoerder zijn de meeste, voor zover mogelijk, opgelost.

"Er waren klachten over stof op woningen aan de Mariastraat; die bewoners hebben inmiddels compensatie ontvangen", laat de woordvoerder in een reactie weten. Ze vertelt dat er bij het slopen nu eenmaal veel stof vrijkomt en zeker bij een harde wind kan dat overlast geven.

Een bewoonster van de Nieuwe Spiegelstraat, die grenst aan het terrein, vertelt dat er inderdaad flink wat stof op de auto's lag. Dat was volgens haar nog niet zo erg. Maar de trillingen die maandenlang aanhielden, van 's ochtends vroeg totdat de hekken dichtgingen, waren bijna niet te doen. De glazen in de kast hield ze angstvallig in de gaten. "Voor zover ik kan zien is er geen schade aan de woning", vertelt ze. Daar maakt ze zich ook niet direct zorgen over. "Er zijn vooraf foto's gemaakt en een van de buren heeft een trillingsmeter op zijn huis gezet." De videocamera die een andere straatgenoot op zijn dakkapel had gemonteerd om opnames van het terrein te maken, is inmiddels door de gemeente verwijderd.

De uitvoerder vertelt dat hij goed contact heeft met de buurt. "Mensen groeten me en maken een praatje en als er klachten zijn dan hoor ik dat graag." Van de eigenaar van een naastgelegen bedrijf is er vooral lof voor de manier waarop Noordersluis een en ander aanpakt. "Ja, je hebt overlast, maar de uitvoerder is goed benaderbaar en af en toe voel je een trilling." Hij had in ieder geval veel meer overlast verwacht. Van scheuren aan woningen of bedrijfspanden is niets bekend bij Noordersluis. Alle klachten zouden ook bij hen binnen moeten komen, rechtstreeks of via de uitvoerder. Daarover zijn afspraken gemaakt met de gemeente en omwonenden. Volgens de ontwikkelaar kan de sloop ook niet tot scheuren aan woningen hebben geleid.

"We hebben vooraf aan het project metingen gedaan en tijdens de sloop ook. Het bleef binnen de grenzen. We moesten ook wel zorgvuldig werken omdat we zo veel mogelijk ornamenten wilden behouden. Die worden hergebruikt." De uitvoerder vertelt dat er een paar keer bij het slopen een betonblok uit de kraan is gevallen. "Dat voel je dan wel trillen." Op datzelfde moment rijdt er een bouwkraan met rupsband over het terrein. "Ja, dat is hier goed te voelen", reageert de uitvoerder. Volgens hem blijft dat onder het toegestane trillingsniveau en heeft de omgeving daar geen last van. Een huurder van een pand verderop is daar wat minder zeker over. "Af en toe stonden de kopjes op tafel te trillen."
Vanaf volgende week wordt er geboord en in week 35 worden er twee immense kranen geplaatst. Als alles volgens planning verloopt is Bensdorp eind begin 2019 klaar voor bewoning.