De nieuwe raadzaal in 1940 (foto archief Gemeente Bussum).
De nieuwe raadzaal in 1940 (foto archief Gemeente Bussum). Foto:

Een modern raadhuis

De verbouwing van het gemeentehuis van Gooise Meren is halverwege. Een mooi moment om eens terug te kijken naar een eerdere gemeentelijke verbouwing. Het jaar is 1931. Het Bussumse raadhuis (uit 1883) mag dan pittoresk zijn, het voldoet niet aan de eisen van de moderne tijd. Bovendien is door de groei van de Bussumse bevolking het aantal raadsleden van 17 tot 21 verhoogd: de raadszaal is gewoon te klein. Besloten wordt tot een grondige renovatie. De gemeenteraad gaat zelfs akkoord met een ontwerp waarbij de symmetrie in de karakteristieke schepping van architect J.F. Everts wordt opgeofferd. Een moderne uitbouw in een contrasterende bouwstijl gaat plaats bieden aan de raadszaal en aan een "publieksingang".

Er wordt niet op een cent gekeken. De chique firma Metz & Co uit de Amsterdamse Leidsestraat mag het interieur leveren. Omdat het bedrijfsarchief van Metz bewaard is gebleven kunnen we de Bussumse facelift tot in detail bekijken. De rijke ornamenten op het plafond van de oude raadszaal worden verruild voor vlak stucwerk in de nieuwe zaal. Indirecte verlichting doet haar intrede. Strak meubilair vervangt de negentiende eeuwse stoelen en tafels. En alle wanden worden met hout bekleed. Niet met de goedkope Europese houtsoorten maar met dure import: palissander, coromander, sapeli-mahonie en oregon-pine. Men vindt het prachtig in 1931.

Aan het begin van de zestiger jaren een stuk minder. Bussum is toe aan een volgende modernisering. Nu door een nog radicalere ingreep: het oude raadhuis wordt gesloopt en een hypermodern zestigerjaren ontwerp verrijst, verderop aan de Brinklaan. Opnieuw veel trots en bewondering bij de Bussumse bevolking. En dan ook nog dat prachtige eigentijdse winkelgebied (De Nieuwe Brink) op de plaats van dat vreselijk ouderwetse raadhuisje! Ook dit enthousiasme blijkt van beperkte duur, zo weten we nu.

Bij de sloop gingen delen van het interieur in de publieke verkoop. Er moeten nog huizen in Bussum zijn met de peperdure wandbekleding van Metz & Co. Sporen van een vergeten mode. Nu gaan we zien hoelang we het vernieuwde gemeentehuis van Gooise Meren mooi zullen vinden.

Hans Jonker

Het raadhuis in 1950 (foto archief Gemeente Bussum).
Afbeelding