Wie heeft er nu eigenlijk voorrang?
Wie heeft er nu eigenlijk voorrang? Foto: Jessica de Jong

Wennen aan nieuwe kruising? Of maatregelen treffen?

Wat doet de wethouder met de kritiek op de nieuwe oversteek bij de Brinklaan? Hij gaat om te beginnen komende donderdag ter plekke kijken.

BUSSUM Wethouder Jan Franx staat achter het nieuwe shared-spaceconcept (delen van de openbare ruimte) op de kruising Brinklaan ter hoogte van de Nassaulaan en de Havenstraat. Hoewel veel inwoners de situatie verwarrend vinden, meent de wethouder dat het vooral een kwestie van wennen is. Zijn motto hierin is dan ook: "Onbekend maakt vaak onbemind."

Een kwestie van wennen?
"Alle weggebruikers zullen hun weg moeten vinden. Dat moet groeien. Automobilisten van buiten Bussum kennen het hier niet en zullen al wat voorzichtiger rijden. Het zijn met name de eigen inwoners die te hard of schuin over de drempel scheuren. Toch gaat het wel wennen. Ik heb gezien dat in soortgelijke situaties door heel Nederland mensen eerst fel reageren. Na een maand of drie ebt dat weg en hoor je niemand meer."

De verkeerssituatie is niet onveiliger?
"Niet per definitie. Het feit dat mensen moeten wennen, hun weg moeten vinden en rekening moeten houden met andere verkeersstromen maakt hen ook alerter."
Hart voor BNM heeft een oplossing aangedragen: maak auto's te gast op dit deel. Goed idee?
"Auto te gast zou kunnen, net zoals het invoeren van een woonerf. Maar dat zijn maatregelen die niet in dit systeem passen. De raad heeft hiervoor gekozen. Vergeet ook niet dat het onderdeel is van het gehele nieuwe verkeerscirculatieplan in Bussum."

Waarom legt u er niet gewoon een zebrapad neer?
"Het was wel te verwachten dat mensen meteen om een zebrapad zouden vragen; dat is wat ze kennen en is duidelijk. Maar een zebrapad is ook een vorm van schijnveiligheid. In de afgelopen weekenden zijn hier in Gooise Meren nog kinderen aangereden die op een zebrapad liepen. Zelfs een zebrapad is niet compleet veilig. In de oude situatie hadden we ook een zebrapad liggen en daar maakte niemand gebruik van. Men stak gewoon de weg over."

En een verkeersbord erbij?
"Nee hoor, bordjes zijn leuk en aardig, maar het is nog steeds aan de weggebruiker. We gaan de kruising nu niet aanpassen, het nieuwe concept moet zich bewijzen."

En nu?
"Ik ga donderdag nog eens ter plaatse kijken, samen met enkele ambtenaren en politie. Verder heb ik ook veel positieve reacties gehad. Mensen vinden het mooi geworden. Eigenlijk is er niet veel veranderd ten opzichte van de oude situatie, er is alleen 30 kilometer ingevoerd. Ik zie het probleem niet."

'We gaan hier echt niet zomaar een zebrapad plaatsen'