Afbeelding
Foto:

75 jaar PEGEM (1920-1995)

Nooit van PEGEM gehoord? Ik ook niet. Wél van de PEN, de Prov. Elektriciteitsmaatschappij Noord Holland. Die naam verdween in 1995 en ging uiteindelijk op in Nuon.

PEN, en ook andere maatschappijen gingen in 1920 op in de PEGEM. Hieronder was ook de Hollandsche Elektriciteit Maatschappij (HEM) die in 1899 in Naarden een elektriciteitscentrale begon. Niet in de vesting en niet binnen de verboden kringen, maar net erbuiten tegen Bussum aan, in wat later de Prins Willem van Oranjelaan ging heten. De centrale stond midden tussen tuinderijen. De PEGEM speelde een belangrijke rol bij de levering van stroom voor het spoor. Daar wordt in dit boek een flink hoofdstuk aan gewijd. M.G. Niessen schreef de teksten. Verder behandelt het boekje nauwgezet de 75 jaren van de verschillende bedrijfsonderdelen die stroom leverden in Noord Holland. De PEGEM gat dit boekje met harde kaft, 71 pagina's, in 1995 uit. Zie ook 'Historie van Bussum e.o.' elders iin deze krant.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.