In de Spiegelstraat in Bussum blijft  betaald parkeren.
In de Spiegelstraat in Bussum blijft betaald parkeren. Foto: Jessica de jong

Parkeerregime is grote puzzel

Nu Bussum, Naarden en Muiden één gemeente zijn, moet er één parkeerregime gelden. Voor 1 januari 2018 wordt dat ingevoerd. Maar verschillen in tarieven blijven.

GOOISE MEREN Met het plan om het parkeren in de vier kernen te harmoniseren, moet er een einde komen aan een ellenlange discussie over de verschillen in de kernen. Maar de verschillen blijven, ook in de tarieven.

Volgens het college is dat logisch, omdat de situatie in de kernen niet te vergelijken is. Of inwoners, bezoekers en ondernemers blij zijn met het gepresenteerde plan wordt door een aantal raadsleden aan getwijfeld en ook het bewonersplatform Naarden-Vesting houdt een vinger aan de pols. Vorige week presenteerde de verantwoordelijk wethouder, Miriam van Meerten, haar plannen. Over twee weken mag de raad haar oordeel vellen.

Rondom station Naarden-Bussum wordt het voor het grootste deel vergunningparkeren. In Muiden vervalt de mogelijkheid om met een blauwe kaart te parkeren op plekken voor vergunninghouders en ook inwoners van Muiderberg krijgen geen vergunning meer om in Muiden te parkeren, tenzij ze er werken. En ook verdwijnt de blauwe zone in woonwijken die grenzen aan delen waar betaald parkeren geldt. In Bussum gaan de parkeertarieven in de straat omhoog en in de parkeergarages wordt het goedkoper. Parkeren in het centrum van Muiden is nu al fors duurder dan parkeren buiten de Vesting. Maar dat verschil moet nog groter worden om rondjes rijden in de Vesting te voorkomen. Het voorstel is om parkeren aan de Mariehoeveweg (P2) gratis te maken. Bij Het Gewest in Bussum wordt de invoering van vergunningplekken teruggedraaid. Er komt daar weer betaald parkeren. Voor wie nu een parkeervergunning heeft verandert er niet veel. Wel kunnen bedrijven in het centrum van Bussum niet meer zonder meer aanspraak maken op meer dan drie vergunningen. Het bedrag dat voor een parkeervergunning betaald moet worden, wordt wel gelijkgetrokken voor de hele gemeente. Een bewonersvergunning gaat in het voorstel van de gemeente per jaar 35 euro kosten en een bedrijfsvergunning 150 euro. De bezoekersvergunning (Muiden) wordt afgeschaft en vervangen door bonnenboekjes naar Bussums voorbeeld. Vrij parkeren in de Vesting is nog ongemoeid gelaten, maar komt in 2018 wel op de agenda. "We hebben nu alleen gekeken naar plekken waar al regels, vergunning- en betaald parkeren, gelden", aldus de wethouder. Het bewonersplatform legt zich voorlopig neer bij de keuze voor de Vesting. "Vrij parkeren in de Vesting kan blijven, maar alleen als er niet nog meer evenementen bij komen en als de belangen van bewoners het zwaarst wegen", stelden ze al eerder in een schrijven. Van Meerten geeft in een reactie geruststellende woorden. "Bij evenementen zitten we er met alle betrokken al bovenop en er worden vaak al allerlei, ook creatieve, maatregelen genomen."

De meeste kritiek op de voorstellen kwam vanuit Muidense raadsleden. "We moeten rekening houden met de burgers, we zijn er voor hen", aldus E.P. Vlaanderen. Charles Wiss (PvdA): "We hebben toch de focus op wijkgericht werken, laat hen dan de keuze meebepalen." Volgens de wethouder kunnen specifieke aanpassingen altijd nog worden gedaan, als na invoering blijkt dat het niet werkt voor sommige wijken. René Sweijen (Gewoon GooiseMeren) was het gezeur zat. Hij vindt dat het denken vanuit de kernen tot het verleden moet behoren en dat je het nu eenmaal niet iedereen naar de zin kunt maken. Het CDA kwam met haar stokpaardje: een pilot voor gratis parkeren in het centrum van Bussum. De wethouder beloofde daar opnieuw naar te kijken.