Veel oud-spelers keken naar de wedstrijd.
Veel oud-spelers keken naar de wedstrijd. Foto: Bob Awick

'De oud-spelers maakten zelf een feestje van de reünie'

De 74-jarige oud- speler Julio Hazel gooide zaterdag de eerste bal tijdens de slowpitchwedstrijd; de bal werd gevangen door de 80-jarige Maurice Cranston.

BUSSUM "Het was voornamelijk een groot weerzien van oude bekenden", aldus Frank Mooijman van honkbalvereniging HCAW. In het kader van het zestigjarig jubileum van de Bussumse honkbalvereniging waren oud-spelers en -speelsters uitgenodigd voor de reünie en voor het spelen van een slowpitchwedstrijd. "De meeste mensen kwamen op tijd, zodat zij ook de hoofdklasse-wedstrijd konden zien die eerder die middag werd gespeeld, en die we gewonnen hebben."

"Er was zelfs een oud-speler uit Aruba overgekomen voor de reünie", vertelt Mooijman. "Deze bekende speler, Julio Hazel, gooide zaterdag de eerste bal tijdens de slowpitchwedstrijd. Hij is al 74 jaar! En die bal werd gevangen door de 80-jarige Maurice Cranston. Echt geweldig dat die mannen er waren!"

Mooie dingen

De Old Stars Game werd gespeeld door een team met spelers uit de jaren tachtig en daarvoor tegen een team met spelers uit de jaren negentig. "Het jarennegentigteam had als basis een aantal spelers uit het kampioensteam van 1996. Zij hebben samen mooie dingen meegemaakt en stonden nu weer met elkaar op het veld. Een aantal HCAW'ers van weleer gaven nog één keer acte de présence. Denk aan namen als Roy Berrevoets, Edwin Fokke, Patrick de Lange, Jurjan Koenen en Clive Mendes. De honkballiefhebbers in de regio zullen deze namen zeker herkennen."

Gezichten van vroeger

Het was zaterdagmiddag volgens Mooijman al behoorlijk druk. "We hadden iedereen opgeroepen om 's middags te komen om beide wedstrijden te zien. En veel mensen hadden gehoor gegeven aan die oproep. Ik zag veel bekende gezichten van vroeger. Want niet alleen de vaste schare fans zat op de tribune bij de twee wedstrijden, er waren ook veel mensen die nu niet meer regelmatig naar wedstrijden komen kijken, maar vroeger altijd op de tribune zaten. Veel oud-spelers en -speelsters blijven bij de sport betrokken omdat hun kinderen nu spelen. Het was bijzonder om ze nu allemaal weer even bij elkaar te hebben. En eigenlijk vieren we dit jaar twee jubilea", vertelt Mooijman. "Want we spelen dit jaar ook met het eerste team voor het vijftigste jaar in de hoofdklasse. Dat is echt een prestatie. En daardoor is HCAW een bekende naam in het Nederlandse honkbalwereldje. Honkbal is een kleine sport, iedereen kent elkaar."

'Ik zag tijdens de reünie veel bekende gezichten van vroeger'

Jubileumfeestjaar

Dit hele jaar organiseert de honkbalvereniging activiteiten ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum. "We maken er op die manier een 'jubileumfeestjaar' van. Zondag werd op de velden bij de club de landelijke BeeBalldag gehouden, dat is het honkbalspelletje voor de allerkleinsten. Met dertig teams was het evenement een groot succes. Al die blije gezichten, het was leuk om te zien. De landelijke Beeballdag is er om de kinderen een leuke dag te bezorgen en ervoor te zorgen dat ze nieuwe vrienden maken. En het heeft in zoverre met het jubileum te maken dat de honkbalbond elk jaar vijf verenigingen vraagt om het te organiseren. Dit jaar waren wij één van de vijf; onze vereniging werd uitgekozen in het kader van het jubileum."

Geboortedag

Vorig weekend was bij HCAW het Pinkstertoernooi. "Tijdens het toernooi hebben hier vierhonderdvijftig kinderen in 36 teams gespeeld. Het Pinkstertoernooi is elk jaar een leuk evenement, maar dit jaar was het extra feestelijk en ongekend druk. Op zaterdag 23 september pakken we echt uit, want dan geven we een heel groot feest voor alle leden. Op die datum is het de 'geboortedag' van de vereniging: op 23 september 1957 werd HCAW opgericht." In 1966 was er voor de vereniging een grote doorbraak. Het eerste honkbalteam, versterkt met enkele spelers uit de jeugdopleiding, promoveerde onder leiding van coach Gerard de Haan en aan de hand van de legendarische werper Rob Hoffman naar de hoofdklasse. Het damessoftbalteam is het meest succesvolle team in de geschiedenis van HCAW. Het team werd tussen 1985 en 1997 maar liefst negen keer Nederlands kampioen en won in diezelfde periode zeven keer de Europa Cup.

Broodje hamburger

Mooijman kijkt terug op een mooi weekend. "De reünie met al die oude bekenden was zeer geslaagd, het was echt een geweldig leuke dag. Bijzonder was dat we, naast de slowpitchwedstrijd, vooraf niet echt dingen hebben bedacht om er een speciale happening van te maken. Maar dat bleek ook niet nodig. Want als je mensen tegenkomt waar je in het verleden veel mee hebt opgetrokken en successen mee hebt behaald, wordt het al gauw een feestje. De oud-spelers vonden het zo leuk om elkaar weer te zien, dat het vanzelf ging. De hele middag en avond stond de barbecue aan. Het weer was goed, wat dat betreft hebben we echt mazzel gehad. Iedereen kon een broodje hamburger of worst kopen en dat deed men gelukkig ook. Het was nog tot 's avonds laat druk en gezellig."