De wereldbarbecue: zo kan het ook, samen met je buren barbecueën en muziek maken.
De wereldbarbecue: zo kan het ook, samen met je buren barbecueën en muziek maken. Foto: anthel reijnders

Vrijwilligers ingezet bij bemiddeling burenruzies

Gooise Meren start met buurtbemiddeling om conflicten tussen buren op te lossen. Het is een proef die tot eind van dit jaar duurt.

GOOISE MEREN Een toenemend aantal conflicten tussen buren, onderlinge irritaties en het wordt voor mensen blijkbaar steeds lastiger om die samen op te lossen. Redenen voor de gemeente om, net als al in veel andere gemeenten, te starten met buurtbemiddeling. Ze doet dit samen met vijf woningcorporaties binnen de gemeente en Versa Welzijn.

De totale kosten bedragen ruim € 31.000, waarvan de gemeente zo'n 30 procent voor haar rekening neemt. De rest wordt betaald door de woningbouwcorporaties. De bemiddeling zelf wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide vrijwilligers. Een coördinator van Versa Welzijn moet alles in goede banen leiden.

Korte lontjes

Volgens de gemeente zorgen individualisering en dynamiek in de maatschappij ervoor dat steeds meer mensen overlast van elkaar ervaren en daarnaast niet in staat zijn om er samen uit te komen. Voor de bemiddeling worden vrijwilligers ingezet die van tevoren een speciale training krijgen. Zij moeten gaan praten met de ruziënde buren om te voorkomen dat de ruzie nog verder uit de hand loopt. Ook wordt er samen naar een oplossing gezocht. Uit ervaring bij andere gemeenten blijkt dat op deze manier zeker 60% kan worden opgelost of verdere escalatie voorkomen wordt.

Buurgemeenten

In buurgemeenten Hilversum, Wijdemeren en Huizen is buurtbemiddeling al jaren actief. De aangestelde coördinator vertelt dat een dergelijke conflictbemiddeling de grootste kans van slagen heeft als er vroegtijdig hulp wordt ingeroepen. "Bij irritatie moet je eigenlijk al aan de bel trekken en niet wachten totdat een en ander escaleert." Buurtbemiddeling vindt veelal ad hoc en kortstondig plaats. Twee afzonderlijke gesprekken met de betrokken buren en één bemiddelingsgesprek. Soms is een bemiddelingsgesprek niet eens nodig vertelt de coördinator. "Als mensen hun verhaal kwijt kunnen is dat soms al genoeg. Dat brengt dan al lucht. Zelfs als buren geen gesprek willen zie je dat er daardoor soms al wat verandert." De vrijwilligers van buurtbemiddeling gaan overigens altijd met z'n tweeën op pad.

60 procent van de burenruzies kan op deze manier worden opgelost

Professionals

Voor conflicten die niet door een vrijwilliger kunnen worden opgelost, omdat ze te ingewikkeld zijn en er geen oplossing kan komen, gaat alsnog een professional aan de slag.

Ontlasten politie

Volgens de gemeente snijdt het mes met buurtbemiddeling aan meerdere kanten. Het kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van de betrokken bewoners en politie en wijkagent hebben hun handen vrij om zich met andere zaken bezig te houden.