Saskia in haar tuin met haar nieuwste boek.
Saskia in haar tuin met haar nieuwste boek. Foto Jessica de Jong

'Meneer Humble uit het boek wil de wereld gewoon ietsjes mooier maken'

Kunstenares Saskia Angenent maakte een boekje over meneer Humble, haar alter ego: iemand met een groot hart die veel troost biedt.

BUSSUM Alles aan Saskia en haar huis doet vermoeden dat je te maken hebt met een creatief persoon. Ze ziet er opvallend uit, overal hangen kleurige schilderijen en haar passie voor Afrika en kleur schijnt dan ook overal in door. Geen wonder dus dat die creatieve explosies naar buiten moesten. Dit keer in boekvorm.

Van huis uit is Saskia kunstenaar. Ze schilderde totdat haar huis vol was. Vol met kleurige schilderijen. En dus bedacht ze dat ze wat anders ging doen. Het werd het maken van een striptekening voor een vriendin die wel wat steun kon gebruiken. Hoofdpersoon in de cartoon werd een abstract, (Afrikaans) figuurtje. Het bleek uiteindelijk de voorloper te zijn van de huidige meneer Humble.

Mijn alter ego

"Ik vond het maken van tekeningen heel leuk, maar ik dacht ook: daar moet een verhaaltje bij. Ik heb gekozen voor meneer Humble, hij is een beetje mijn alter ego. Hij en ik willen de wereld iets beter maken. Hij vindt liefde het belangrijkst, is gevoelig en de tekeningen en verhalen toveren bij iedereen een glimlach op het gezicht. De kleine, lieve verhaaltjes bieden troost, met name voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Mensen die mij goed kennen, die zeggen ook: ja, meneer Humble, dat is Saskia, maar dan zonder poespas. Ik ga terug naar de kern. Vroeger kon ik nog weleens heel verlegen zijn, maar meneer Humble is dat helemaal niet."

"Ik zie het wanneer iemand zich rot voelt. Dan zeg ik: vertel eens. Ik vind het heel belangrijk dat mensen aandacht voor elkaar hebben." Dat laatste brengt Saskia ook regelmatig in praktijk bij Huize Patria. Daar is ze vrijwilligster en wandelt ze met oudere mensen die in een rolstoel zitten. "We vinden het heel normaal dat we de hond drie keer per dag uitlaten. Er zijn mensen die nooit buiten komen. Daarom doe ik dit graag. Ik neem een uurtje de tijd en kom in contact met mensen die dementie hebben. Ik leer ook van deze mensen. Ze kunnen soms tussen twee werelden in zitten. Soms zijn ze aanspreekbaar, soms niet."

Zelf heeft Saskia ook het nodige meegemaakt, waaronder een burn-out. Ze schroomt dan ook niet om gevoelige zaken aan te kaarten in het boek. "Ik probeer een kleine twist te geven aan zaken. Meneer Humble is een dromer en de kat geeft advies. Je leert door het lezen van het boek hoe je met moeilijke situaties om kunt gaan. Wat kun je doen als je je rot voelt? Soms moet je gewoon eerst huilen en kun je na een wandeling door het bos enorm opknappen en je weer vrolijk voelen."
Wat is eigenlijk haar lievelingsverhaal uit het boek? "Dat is meneer Humble die een ode brengt aan mijn eigen zusje. Onze moeder was overleden en toen bleek mijn zusje ernstig ziek. Ze was zo bezig geweest met mijn moeder dat ze niet had gemerkt dat ze zelf ziek was. Zij was in die periode zo sterk en zo positief. Ze was een voorbeeld voor anderen. Hoe ga je met zo'n ziekte om? Het is heel moeilijk en niemand weet wat je in zo'n situatie moet zeggen of doen. Zij besloot hier heel positief mee om te gaan. Ze viert in het boek een feestje met jurk en vrolijkheid. Het is een goed voorbeeld van hoe je ook in het leven kunt staan."

'Het is net zo duur om een beetje aardig tegen elkaar te zijn'

Reacties op het boek

Saskia heeft al hele leuke reacties gehad op het boek. Bijvoorbeeld van iemand die een moeilijke tijd doormaakte. "Na het lezen van het boek werd ik weer ietsjes positiever, zei die mevrouw, maar er was ook een kind dat zei: door meneer Humble leer ik hoe ik later moet leven." Zelf hoopt de Bussumse dat iedereen een beetje meneer Humble in zich heeft. "Het is net zo duur om een beetje aardig te zijn tegen elkaar en wat hoop en steun te bieden."

Wie een boekje wil winnen, moet de volgende vraag beantwoorden: hoe heet de kat van meneer Humble? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl en maak kans op een exemplaar.

De voorkant van het boek.