Gaby Freij en Annemarieke Wientjes treffen deze week de laatste voorbereidingen.
Gaby Freij en Annemarieke Wientjes treffen deze week de laatste voorbereidingen. Foto: Yvette de Vries

De Groenteclub verwacht duizend bezoekers tijdens jubileumfeest

De Groenteclub bestaat vijf jaar. Ze willen op de markt mensen inspireren en laten zien wat er voor mooie, duurzame
producten zijn.

BUSSUM De Groenteclub Bussum bestaat vijf jaar en dat mag gevierd worden, vinden ze. Achter de schermen is flink gewerkt aan de voorbereiding van de jaarlijkse Groenteclub Markt. Dit jaar met een extra feestelijk tintje. De tuin van voormalig klooster Mariënburg vormt voor de tweede keer het decor.

Gaby Freij, coördinator en betrokken vanaf het eerste uur, en Annemarieke Wientjes, vertegenwoordiger van de marktcommissie, zijn een week voor de markt nog bezig met het afstemmen van allerlei zaken. Of ze niet zenuwachtig zijn en in tijdnood komen? Ze lachen. "Nee hoor, vorig jaar moesten we nog op vrijdagmiddag, de dag voor de markt, de exacte indeling van het terrein bepalen."

Toen waren er 34 kramen, dit jaar zijn er maar liefst 46 deelnemers. De meeste komen uit de geledingen van De Groenteclub zelf, aangevuld met andere initiatieven. Gaby: "De deelnemers moeten in ieder geval aansluiten bij het gedachtegoed van de club: verbinden, duurzaam, biologisch, betaalbaar en vernieuwend." We willen mensen met de markt inspireren en laten zien wat voor mooie en duurzame producten er zijn." En dat gaat dus verder dan De Groenteclub. Het is de bedoeling om veel mensen aan te spreken met de markt. Vorig jaar, toen was de markt ook in de tuin van Mariënburg, kwamen er 1.000 mensen op af. Dit jaar rekenen ze op meer belangstelling. Het brede aanbod zal een divers publiek aanspreken, verwachten ze. Hun leden zijn ook divers, dus waarom niet. "Er is geen typische Groenteclubdeelnemer", aldus Annemarieke. "Het zijn in het algemeen wel mensen die bewust leven en op hun gezondheid letten." Het blijkt ook een proces te zijn. Op de momenten dat de leden hun bestelde groenten komen ophalen, worden er ook flink wat tips voor gerechten en de bereiding daarvan uitgewisseld. "Je gaat vanzelf bewuster eten en bewuster leven, het is een proces", licht Annemarieke toe. Zij is zelf van huis uit kok en dus altijd al met eten beziggeweest. "Als ik iets op de bestellijst zie staan - De Groenteclub werkt met bestellijsten - wat ik niet ken dan googel ik het en kijk ik wat ik ermee kan doen."

Vanwege het lustrum wordt er wel iets groter uitgepakt dan de voorgaande drie jaar. Er zijn kramen met bio-friet en bio-ijs, en voor de kleintjes een zweefmolen op zonne-energie. Genoeg te doen dus, volgens de dames. Stilzitten wordt sowieso lastig, want er is ook flink wat gratis entertainment: een aantal optredens van de lokale theatergroep Theater Draad en het muzikale duo Tendaberry, gevormd door Marion van Coevorden (zang) en Peter Stein (gitaar en contrabas). Bijzonder blij zijn ze ook met de acte de présence van verhalenverteller en radiomaker Willem de Ridder.

Landelijk vervolg

De Groenteclub is een initiatief van Barbara Bolt. Ze startte De Groenteclub omdat ze zelf biologisch wilde eten tegen een schappelijke prijs en dit ook voor mensen met een kleine beurs bereikbaar wilde maken. Ze kwam in contact met de biologisch-dynamische boer Krispijn van den Dries en zo ging het balletje verder rollen. De groente wordt door de club rechtstreeks ingekocht bij een samenwerkingsverband van diverse boeren uit de Noordoostpolder: BioRomeo. En wat begon met een klein groepje gezinnen is inmiddels uitgegroeid tot een club waar ruim 250 mensen lid van zijn.

'Er is geen typische Groenteclubdeelnemer, ze eten en leven bewust'

Naast dat er een aantal coördinatoren actief zijn - Barbara laat altijd steevast weten dat ze het echt niet alleen doet - heeft het initiatief een landelijk vervolg gekregen. In tien steden zijn met hulp van de Bussumse club vergelijkbare samenwerkingen tussen inwoners ontstaan. Die overigens zelfstandig draaien en ook een andere naam hebben.

Vernieuwend

Gaby noemde het al eerder, De Groenteclub wil ook vernieuwend zijn. Niet alleen met deze markt, maar ook door het assortiment van de club uit te breiden. Er is gestart met biologische groenten maar daar kwamen in de loop van de tijd al eieren, jammetjes, sappen en dergelijk bij. Er worden door het jaar heen dagen georganiseerd waarbij de leden de deelnemende boeren bezoeken. "Om elkaar beter te leren kennen en de boeren te helpen op het land om nog meer feeling te krijgen met de boeren en de producten", legt Gaby uit. Sinds kort is er meer zuivel in het assortiment en ook kunnen leden kleine compostboxen kopen. "Handig als je geen grote tuin hebt", vult Annemarieke aan. Ze spelen daarnaast met de gedachte om een club à la De Groenteclub op te zetten, maar dan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en zo kunnen de dames nog wel even doorgaan.

Ondertussen herinneren ze elkaar ook aan wat er nog op het lijstje moet komen voor de markt van volgende week. Want dat heeft nu natuurlijk prioriteit.

De Groenteclub Markt is op 10 juni, van 10.00 tot 16.00 uur in de tuin van voormalig klooster Mariënburg.