Sterker inzetten op toerisme, is dat wel gerechtvaardigd?
Sterker inzetten op toerisme, is dat wel gerechtvaardigd?

Raad: 'Kom met concretere plannen voor economie'

GOOISE MEREN - De gemeenteraad vindt dat wethouder Miriam van Meerten beter haar huiswerk moet doen als het gaat om de economische visie. Zij presenteerde het stuk vorige week. Het oordeel was pittig: de visie heeft te weinig diepgang en het blijft onduidelijk welke stappen de gemeente gaat nemen om de economie van Gooise Meren vlot te trekken. De wethouder moet dus met concretere plannen komen met meer visie en meer keuzes om het economische klimaat in Gooise Meren te verbeteren.

Er spelen op het gebied van de economie diverse problemen. Met name de werkgelegenheid neemt, in tegenstelling tot de landelijke trend, al gedurende zes jaar af. Sinds 2011 verliezen we in Gooise Meren ongeveer 260 banen per jaar. Ook sluiten de vacatures in de regio minder goed aan bij werkzoekenden. Gooise Meren blijkt het qua economie gemiddeld zowel landelijk als regionaal stukken slechter te doen.

Problemen
Andere problemen die benoemd worden zijn: veranderingen in de detailhandel, waardoor er in het centrumgebied van Bussum minder geld wordt uitgegeven in de winkels.

Meerdere onderzoeken laten zien dat de economie van Gooise Meren en Gooi en Vechtstreek kwetsbaar is. De gemeente denkt dat dit grote gevolgen kan hebben zoals het verder afnemen van werkgelegenheid omdat bedrijven naar elders verhuizen. Of het verdwijnen van winkels en andere commerciële voorzieningen en het minder aantrekkelijk worden van centrumgebieden in de kernen.

Er moet nu echt wat gebeuren om al die problemen aan te pakken. De economische visie moet hier het antwoord op geven.

Zes speerpunten
Wat staat er dan in deze visie? Niet veel anders dan wat we al langer horen van de wethouder. Uiteindelijk zijn er zes speerpunten geformuleerd: inzetten op aantrekkelijke bestemmingen (toeristen trekken), een compact en multifunctioneel centrum in Bussum (winkelend publiek lokken), waterfront Gooise Meren (waterrecreatie), ruimte voor werk (locaties zoeken voor kleine bedrijven), regionale kwaliteiten verzilveren (zoals banen in media en zorg) en lokale initiatieven (samen ondernemen).

'Toerisme maakt slechts voor zo'n 3% deel uit van lokale economie'

Zes punten dus waar ook de inwoners al over geraadpleegd zijn via een online-enquête. Zo blijken Gooise Meerders kansen te zien op het vlak van wonen, bereikbaarheid, openbaar vervoer, parkeren, toerisme en waterrecreatie. Tevens blijkt dat inwoners op zich positief staan ten opzichte van het aantrekken van meer toeristen, mits dit ook meer werkgelegenheid oplevert.

En dat laatste, daar geeft de visie maar weinig antwoorden op. Want hoeveel banen levert de investering op? Wat levert dit op over een aantal jaren? De wethouder kon het niet vertellen.

Hoezo toerisme?
De raad had vorige week vooral kritiek op de verhoogde inzet op toerisme. Raadslid Herman den Hollander, die bij de bespreking voorzitter was, vertelt: "Toerisme maakt slechts voor zo'n 3% deel uit van de economie van Gooise Meren. Hoe is het dan te verantwoorden dat daar meer in geïnvesteerd wordt?" Een ander pijnpunt is dat helemaal niet bekeken is waarom überhaupt de werkgelegenheid in Gooise Meren is afgenomen. De raad wil hiervan graag een analyse.

Geen keuzes
Al met al blijkt het stuk dat nu voorligt nog niet concreet genoeg. Ook de partners met wie Gooise Meren toch samen moet optrekken, waaronder de aanwezige Ondernemers Vereniging Gooise Meren en de Stichting Pro Bussum, hadden een aantal kritische vragen voor de wethouder.

Raadslid Freek Vos van GroenLinks kwam met de voorzet om de visie zoals die er nu ligt niet verder in de raad te behandelen. "Het stuk is een goede opsomming van wat we kunnen doen, maar er worden geen duidelijke keuzes gemaakt", zo zegt hij. Vos kreeg bijval van de hele raad.

Aanzet concretere plannen
Als verweer gaf de wethouder aan dat het plan juist de aanzet moest zijn om met concrete plannen aan de slag te gaan. Daar nam de raad geen genoegen mee, ze wilden nu al meer duidelijkheid en keuzes. Al met al moet er een nieuw gesprek komen wanneer de economische visie is aangepast.