Voor zijn film kreeg Dylan tips van YouTuber Seif.
Voor zijn film kreeg Dylan tips van YouTuber Seif. Foto: Yvette de Vries

'Iemand van hun eigen leeftijd spreekt ze meer aan'

BUSSUM - De 20-jarige Dylan Ernst maakt sinds kort filmpjes over én voor jongeren over uiteenlopende thema's. Zo komen schulden, pestgedrag en drugsgebruik aan de orde. Hij put voor een groot deel uit eigen ervaring. Begin mei stond zijn eerste filmpje - over jongeren met schulden - online op zijn eigen YouTube-kanaal: Dylan To The Rescue.

Ideeën voor de volgende films is hij al aan het uitwerken. Zijn doel is tweeledig: dergelijke taboes onder de aandacht brengen en zichzelf - hij wil graag een baan in de media - in de kijker spelen bij de omroepen.

Dylan kwam zelf in de problemen toen hij door omstandigheden stopte met school en zijn bijbaantje kwijtraakte. En toen ging het snel minder met hem. Hij ging steeds meer blowen en hij kreeg schulden. Zijn geluk? Een leerplichtambtenaar die hem van de bank plukte dirigeerde hem naar de gemeente en naar STAD-Bussum. Ook daar werd hij begeleid en kreeg hij de kans zijn talenten te ontwikkelen en en passant zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij vertelt dat hij er nog lang niet is, maar dat er wel degelijk wat veranderd is in zijn leven. Hij is rustiger geworden, meer volwassen en door de positieve reacties op wat hij doet heeft hij ook meer zelfvertrouwen gekregen.

De onderwerpen die hij kiest zijn volgens Dylan grote en moeilijke onderwerpen waar flink wat jongeren mee te maken hebben, maar die juist lastig bespreekbaar zijn. Zowel voor de jongeren zelf als voor de hulpverleners, is zijn ervaring. Voor zijn eerste film interviewde hij een medewerker van de gemeente, deed hij flink wat research en oefende hij ook met interviewen. Naast de tips die Dylan in het filmpje geeft om schulden te voorkomen én op te lossen is de belangrijkste toch wel: vraag op tijd hulp bij de gemeente of aan iemand die er verstand van heeft. Het maken van de film was voor Dylan een leuke, maar ook pittige klus. Doordat hij uit eigen ervaring putte kon hij het verhaal enerzijds goed verwoorden, maar het was ook confronterend. Hij laat veel van zijn persoonlijke leven zien. "Ik kwam mezelf tegen, maar heb ook een stuk kunnen afsluiten." Hij hoopt andere jongeren te inspireren om een start te maken en hun problemen aan te pakken. Die kans is overigens best wel groot. Supertrots vertelt hij dat zijn eerste film al in allerlei regionale overleggen door Gooise Meren wordt gebruikt. "Mijn project gebruiken ze als voorbeeld om te laten zien hoe je aandacht kunt geven aan deze problemen onder jongeren. Ik denk ook dat het jongeren meer aanspreekt, omdat ze iemand van hun eigen leeftijd zien die het bespreekbaar maakt."