Pim Middelburg had nog niet eerder gezeild.
Pim Middelburg had nog niet eerder gezeild.

Pim zeilde half jaar via School at Sea

BUSSUM - Een half jaar zat de 15-jarige Pim Middelburg met 33 andere middelbare scholieren op zeilboot Regina Maris. Hij deed mee aan School at Sea en zeilde onder meer naar de Canarische en Kaapverdische Eilanden, Curaçao, Panama en Cuba. Met flink wat zeemijlen op zijn conto en een schat aan ervaring is hij toch ook blij dat hij weer thuis is.

"Het was super, ik zou het zo weer doen, maar ik vind het ook heel fijn dat ik mijn familie weer zie en gewoon met mijn vrienden kan afspreken", is zijn eerste reactie. Behalve dat hij heeft leren zeilen, heeft hij ook flink wat levenservaring opgedaan, vindt hij zelf. Zo kregen ze bijvoorbeeld niet echt les, waardoor er nogal wat werd gevraagd aan zelfdiscipline van de pubers. "Dat heb ik wel geleerd: als je het zelf niet doet dan gebeurt er niets. Je wordt niet gepusht, zoals op school, dus je moet zelf die knop omzetten en dat is eigenlijk heel goed." Volgens Pim werkt dat beter dan het schoolsysteem.

door Yvette de Vries

Terug in de schoolbanken
Dat hij weer terug in de schoolbanken zit is dan ook behoorlijk wennen voor hem en hij kijkt er nu ook anders tegenaan. "Het autoritaire van het schoolsysteem in Nederland werkt niet", concludeerde hij al na één dag weer in het 'ritme'. Pim vertelt verder dat hij het grootste deel van het benodigde bedrag om mee te kunnen zelf bij elkaar heeft gekregen. "Het is wel een beetje een eliteprogramma, maar ik heb ervoor gewerkt en sponsors gezocht." Volgens Pim is de discipline om je schoolwerk bij te houden en goed in je vel zitten belangrijk voor het laten 'slagen' van de ervaring. Je leeft namelijk met 34 pubers en 10 begeleiders een half jaar in een kleine ruimte. De boot is 48 meter lang. "Je hebt weinig privacy, de luxe van een dagelijkse douche en lekker kunnen uitslapen ontbreekt en je krijgt alles mee van wat er gebeurt", legt Pim uit. "Ik kon wel goed mezelf zijn; soms is er wel iets, een irritatie of zo, maar dan trek je je even terug." School at Sea organiseert zeilreizen voor middelbare scholieren met als doel ze een ervaring mee te geven voor het leven. Ze moeten, naast hun eigen lesprogramma van school, navigeren, zeilen, eten koken, wassen, opruimen en schoonmaken.