Criminaliteitscijfers dalen.
Criminaliteitscijfers dalen. Foto: bob awick

Horeca Generaal de la Reijlaan: een derde voelt zich onveilig

BUSSUM - Een derde van de bezoekers aan de horeca rond de Generaal de la Reijlaan, het personeel van de cafés, omwonenden en passanten voelen zich soms of vaak onveilig. Dat stelt de gemeente na een onderzoek naar de veiligheid rond de horeca. Daar staat tegenover dat de criminaliteitscijfers dalen.

Het onveiligheidsgevoel komt vooral door ongepast gedrag en overlast zoals spugen, dronkenschap en schreeuwen. Daarnaast stellen de ondervraagden dat er nog met regelmaat criminaliteit voorkomt. Het overgrote deel schat de kans om slachtoffer te worden van overlast en criminaliteit klein of niet meer dan elders. De veiligheid rond de horeca aan de Generaal de la Reijlaan wordt beoordeeld met een 6,7.

De gemeente plaatste vijf jaar geleden camera's om het toezicht te verbeteren en daarmee de veiligheid te vergroten. De helft van de ondervraagden denkt dat dat weinig effect heeft gehad, een derde denkt van wel. Volgens de politie gaat het beter. Voordat de camera's werden geplaatst waren er dat jaar nog zesenveertig incidenten, een jaar geleden waren dat er nog dertien. De ernst van de incidenten neemt ook af: van veertien eenvoudige mishandelingen in 2012 naar één afgelopen jaar. Het aantal zware mishandelingen daalde van drie naar één. Afgelopen jaar was er geen sprake van zakkenrollerij, straatroof, heling, bedreiging, openlijke geweldpleging en vernieling. Overigens wordt niet overal aangifte van gedaan.