Swaantje en Ruud demonstreren de nieuwe gehoorondersteuning.
Swaantje en Ruud demonstreren de nieuwe gehoorondersteuning. Foto: Bob Awick

Slechthorenden kunnen vanaf nu
ook volop genieten van de film

BUSSUM - Een uitkomst, zo noemt Swaantje Swaan de nieuwe gehoorondersteuning die Filmhuis Bussum in gebruik heeft genomen. Ze is zelf slechthorend en moet het vooral hebben van liplezen. Maar met het nieuwe systeem kan ze een koptelefoontje opzetten en compleet genieten van de film, zonder een woord te hoeven missen.

door Jessica de Jong

Directeur Janine Beulink van Filmhuis Bussum vertelt dat 2017 het jaar van de toegankelijkheid is. "We hebben hier in het Filmhuis heel veel voorzieningen voor mensen die in een rolstoel zitten. Denk aan lage tafels, een lift en hellingbaantjes. Maar voor de grootste groep - publiek met slecht gehoor - hadden we nog helemaal niets. Het is een groep die steeds groter wordt. Het gaat om steeds meer mensen. Bovendien wordt de groep die kampt met gehoorbeschadigingen ook steeds jonger. Gehoorproblemen komen bij één op de tien mensen voor. Het gaat dus echt om een hele grote groep."

FM-systeem
"In het Filmhuis Bussum hadden we wel al een ringleiding liggen, maar die functioneerde niet goed. En dus zijn we op zoek gegaan naar een ander systeem. We hebben gekozen voor een FM-systeem dat volledige gehoorondersteuning biedt, maar waar ook mensen hun eigen gehoorapparaat op kunnen aansluiten. In beide situaties hebben wij daarvoor de passende ontvanger. Dankzij een subsidie van de Lakeland Foundation konden we dit aanschaffen."

'Geluid komt dichterbij'
Swaantje vertelt wat dit systeem zo bijzonder maakt. "Het geluid komt veel dichterbij, direct op mijn oren, en ik hoor geen andere omgevingsgeluiden. Je mist de finesses niet meer. Ik hoef niet meer te liplezen of alle ondertiteling snel tot mij te nemen. Het is namelijk best vermoeiend als je dat steeds moet doen, helemaal met buitenlandse films. Natuurlijk heb ik mij dat in al die jaren eigen gemaakt, maar dit systeem is echt goed."

Naast Swaantje zit Ruud Scheerboom. Ook hij is erg tevreden met het nieuwe systeem. "Er zijn heel veel mensen die een gehoorapparaat hebben. Ik heb er zelf ook een. Ik hoef 'm alleen maar op stand vier te zetten en ik ben ingeplugd in de ringleiding. Daarnaast zijn er genoeg mensen met gehoorapparaten die niet supergoed werken. Dan kun je hiermee alles veel scherper en beter horen. Je kunt kiezen om connectie te maken met het gehoorapparaat of met de koptelefoon." Swaantje vult aan: "Wat vaak als eerste wegvalt zijn de hoge tonen. Persoonlijk ben ik overgevoelig voor hoge tonen en zijn stemmen voor mij heel lastig. Film kijken is voor mij nu veel makkelijker en rustiger."
Janine vertelt dat alle medewerkers inmiddels heel goed weten hoe het systeem werkt. "Het is voor ons handig om te weten wanneer iemand het systeem wil gebruiken. Dan kunnen we even de tijd nemen om het uit te leggen. Niet dat het ingewikkeld is, maar dan leggen we even uit hoe het harder en zachter gezet kan worden."
Volgens Swaantje gaat hiermee een wereld open voor veel mensen. "Veel mensen die eerst wegbleven uit het Filmhuis kunnen nu gewoon komen. Het systeem lijkt op een audiotour die je weleens in een museum ziet. Wat ik mee wil geven aan met name oudere mensen is: wees er niet bang voor. Het enige dat je hoeft te doen is het kastje bij je houden. Het gaat niet zomaar stuk en het werkt heel simpel."

'Het werkt heel makkelijk. Je hoeft het alleen vast te houden'