Ook in de Grote Kerk, waar in voorgaande edities het werk van de topfotografen een plek kreeg, is voor een andere opzet gekozen.
Ook in de Grote Kerk, waar in voorgaande edities het werk van de topfotografen een plek kreeg, is voor een andere opzet gekozen. Foto: Bob Awick

Vijftiende editie van FotoFestival toont werk van 52 fotografen

NAARDEN - De komende vier weken staat Naarden grotendeels in het teken van het FotoFestival. Tot en met 18 juni is er op zo'n negen locaties werk van 52 Nederlandse en buitenlandse fotografen te zien. Met toppers als Jaco Aue Sobol en Newsha Tavakolian, maar ook talenten als Chris de Bode en David Chancellor. Nieuw dit jaar is de fotoboekententoonstelling in de Gele Loods en voor de schooljeugd zijn er ook diverse activiteiten, waaronder een speurtocht en een fotowedstrijd.

door Yvette de Vries

"Het werk is echt van hoog niveau, waarbij tegenwoordig fotografie vaak tegen kunst aan komt", vertelt Feiko Koster, één van de twee vaste curatoren. De curatoren hebben er dit keer weer een flinke kluif aan gehad, ook omdat het FotoFestival groter en breder is opgezet. Koster laat weten dat ze vorig jaar, direct na de zomer, al begonnen zijn met de selectie. "De foto's van J Henry Fair ogen bijna als abstracte schilderijen." De liefhebber kan zijn hart dus ophalen aan al dat moois. Er is genoeg voor dagen kijkplezier. Mocht je maar een uur de tijd hebben, dan raadt Joke Smit, coördinator van het FotoFestival, je aan die te besteden aan Bastion Oranje. "De werken die daar te zien zijn bieden een goede doorsnede van wat er is", aldus Smit.

Daar hangt onder meer het werk van documentairefotograaf David Chancellor. Afgelopen maandag nam hij zelf nog een kijkje bij zijn werk. Van zijn foto's krijg je geen glimlach op je gezicht, maar hij zet wel een flink hedendaags thema op je netvlies. Chancellors thema is de jacht op groot wild. Zijn foto's die in Bastion Oranje hangen tonen portretten van leden van de Safari Club, omringd door opgezette wilde dieren die ze zelf hebben doodgeschoten. "Afschuwelijke beelden, maar belangrijk om te laten zien", reageert hij. Ook de Nederlandse fotografe Lizette Schaap pakt een maatschappelijk onderwerp op. Zij fotografeerde op kunstzinnige wijze allerlei plastic in onze wateren. Haar Plastic Soup is te zien op de buitententoonstelling 'The Fence'. Dit jaar is ook Naarden met een fotograaf vertegenwoordigd op het FotoFestival. Arthur Mebius kwam door de selectie van ongeveer 400 inzendingen van Nederlandse fotografen. Zijn serie over Air Koryo, de nationale luchtvaartmaatschappij van Noord-Korea, is ook te bewonderen in Bastion Oranje.

Met de deelname van buitenlandse fotografen, een fotoboekententoonstelling in de Gele Loods en meer zichtbaarheid op straat in de vorm van informatiezuilen, heeft de organisatie met deze vijftiende editie ten opzichte van voorgaande jaren een bredere koers ingezet.
ok in de Grote Kerk, waar in voorgaande edities het werk van de topfotografen een plek kreeg, is voor een andere opzet gekozen. De foto's van de grote namen hangen ook op andere locaties. Neem bijvoorbeeld Jacob Aue Sobol: die hangt met zijn serie 'Road of Bones' in Bastion Oranje en het werk van George Steinmetz is te zien in Bastion Nieuw Molen. Charles Fréger, een Franse topfotograaf, heeft met zijn serie 'Wilder mann' wel een plek in de Grote Kerk.
Tijdens het festival is er in de Grote Kerk ook een aparte ruimte, de White Box, voor discussies, debatten en presentaties. Een aantal gasten, maar ook fotografen, zullen hier in de weekenden lezingen houden.

Met het thema 'Right Here Right Now' wil het FotoFestival aangeven dat ze midden in de actualiteit staat. Door de ontwikkelingen in de Nederlandse fotografie te verbinden met de ontwikkelingen in het buitenland, door de actuele thema's en door de nieuwe ingrediënten als de fotoboekententoonstelling met werk en ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar. Volgens Smit kun je daar de hele dag doorbrengen. Wat ook nieuw is, is de Nederlandse FotoBoekenprijs. Koster: "Tijdens het FotoFestival reiken we deze voor het eerst uit." Ze duiken hiermee in het gat dat is ontstaan door het stopzetten van de Foto Kees Scherer Prijs. Deze prijs voor het beste fotoboek dat recent is verschenen, werd in 2015 tijdens het FotoFestival voor de laatste keer uitgereikt.
En tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, wordt er veel aan gedaan om de jeugd in de basisschoolleeftijd bij het festival te betrekken. Smit: "Alle scholen in Gooise Meren zijn uitgenodigd voor een educatief project. Er is voor de groepen vijf tot en met zeven een speurtocht en voor de leerlingen van groep acht is er een toepasselijke workshop: fotograferen met je mobiel. Na de workshop gaan ze de straat op om foto's te maken en kiezen ze een winnaar."

'Bij de fotoboeken- tentoonstelling kun je hele dag doorbrengen'
Lizette Schaap fotografeerde de Plastic Soup.
In Bastion Oranje krijg je een goed overzicht van het FotoFestival