Voorzitter Nel Tönis (r) legt wat uit over het schilderij.
Voorzitter Nel Tönis (r) legt wat uit over het schilderij. Foto: Yvette de Vries

Blik op de toekomst: tijd voor wat vernieuwing en verjonging

BUSSUM - Een officieel jubileumjaar is het niet, maar toch hebben De Vrije Schilders uit Bussum wat te vieren. Ze bestaan namelijk 70 jaar en ze gaan vanaf dit voorjaar ook op woensdagavond een nieuwe groep opstarten.

De voorzitter, Nel Tönis, vertelt dat de vereniging nu zo'n 30 leden telt en dat dat aantal al een tijdje stabiel is. Niets te klagen dus en ze komen ook uit de hele regio, maar ze willen graag ook een nieuwe, jongere doelgroep aanspreken. Daarom gaan ze proberen om op woensdagavond een groep op te starten met mensen die overdag geen tijd hebben.

door Yvette de Vries

'We laten elkaar vrij, iedereen mag zijn eigen ding doen'

"Mensen die werken of overdag andere bezigheden hebben", licht ook medebestuurslid Ineke Huijssoon toe. Wat is eigenlijk het succes van deze club schilders en tekenaars die al 70 jaar standhoudt? "We laten elkaar helemaal vrij, iedereen mag hier zijn eigen ding doen", roepen de dames in koor.

Geen klassikaal gedoe dus. Weliswaar hebben ze één keer per maand een thema, maar ook daar hoef je je niet aan te confirmeren. "De een schildert aquarel, de ander met olieverf, acryl of pastel", aldus Ineke. Natuurlijk worden er onderling wel tips en ideeën uitgewisseld en ook wordt er tijd genomen om elkaars werk te bewonderen. Nel: "Met z'n allen hebben we flink wat ervaring, we helpen en inspireren elkaar."

Activiteiten
Op dit moment bereiden de leden een expositie in Hilversum voor. Daar mogen ze vanaf deze week voor een aantal weken in lunchcafé Van Drimmelen 22 schilderijen ophangen.

Buitenschilderdag
Deze week staat ook nog een buitenschilderdag in Huizen op het programma en ook de laatste workshop van Ellen Wentink staat nog vers in hun geheugen gegrift. "Ze behandelde verschillende zaken, zoals het kubisme, kleurenleer en abstraheren. In de laatste workshopsessie kon alles wat geleerd was in de praktijk gebracht worden."