Oorwerk is te vinden aan de Lambertus Hortensiuslaan.
Oorwerk is te vinden aan de Lambertus Hortensiuslaan. Foto: Bob Awick

'Muziek luisteren via je hoortoestel, het kan'

NAARDEN - De toestellen worden steeds kleiner. Het streamen van muziek via bluetooth en het op afstand laten aanpassen van de functionaliteiten: het kan tegenwoordig allemaal. En het einde van de ontwikkelingen op het gebied van hoortoestellen en gehoorbescherming is nog lang niet in zicht, weet audicien Wildrik Dijkstra van Oorwerk.

Hij waagt zich ook niet meer aan voorspellingen. Hij zit al meer dan 30 jaar in het vak, waarvan bijna tien jaar in het pand aan de Lambertus Hortensiuslaan, en hij heeft al ontelbare ontwikkelingen meegemaakt. Helaas ook de toenemende invloed van de zorgverzekeraars.

"Vroeger bepaalde de klant wat hij of zij wilde en nu is het de zorgverzekeraar die bepaalt." Hij voegt daar aan toe dat dat niet betekent dat de klant niets meer te kiezen heeft. Zeker wel, maar niet alles wordt vergoed. Volgens Dijkstra laten veel klanten zich, onterecht, wel beperken in hun keuzes en mogelijkheden.

"Wij zoeken nog steeds die flexibiliteit voor de klant, bieden service en nemen de tijd om een persoonlijk advies te geven." En dat is wel nodig ook: er zijn legio mogelijkheden in kleur, stijl, grootte en natuurlijk functionaliteit.

Zijn collega Anne de Jong laat de nieuwste modellen zien. De tijd van de grote en huidkleurige toestellen ligt ver achter ons. Dat is wel duidelijk. Toestellen van nauwelijks 3 centimeter, kekke prints (leuk voor de jeugd) en een variant met oplaadbare batterijen.

Op afstand bedienbaar
Dijkstra legt uit hoe de op afstand bedienbare toestellen werken. "Via een app op je smartphone kun je het geluidsniveau van je toestel zelf aanpassen, maar ook wij kunnen via de app kleine aanpassingen doen. Daar hoef je dus niet meer hier voor te komen." Ook kunnen gebruikers hun ervaringen via de app delen. De gehoorspecialist roept zijn klanten ook altijd op om dat te doen. "Dat helpt ons bij het verbeteren." Een andere ontwikkeling, die al een aantal jaren geleden in gang is gezet, ligt op het gebied van gehoorbescherming. Dat begon met het uitdelen van oordoppen bij feesten en nu is er inmiddels een uitgebreid aanbod gehoorbescherming op maat. Die wordt veel gebruikt bij concerten en ook zijn er zwemdopjes voor kinderen die buisjes hebben.

Samenwerking
Veel advies kan 'in huis' worden gegeven en bij meer gecompliceerd gehoorverlies wordt nog steeds doorverwezen naar de KNO-arts of het audiologisch centrum. "We doen wel bijna alle metingen zelf." Dijkstra zou eigenlijk iedereen boven de 45 willen aanraden om eens een gehoortest te laten doen. Want dat is de leeftijd waarop je gehoor achteruitgaat. "De gehoortest is altijd gratis en een klant krijgt ook altijd een proefperiode. Dat doe ik al dertig jaar zo", benadrukt Dijkstra.

Toekomst
Aan één voorspelling durft Dijkstra zich overigens nog wel te wagen. "Het aantal slechthorenden groeit. Niet alleen door de vergrijzing, maar ook door de wijze waarop de jeugd met haar oren omgaat." Reden voor hen om ook weer meer aandacht te gaan geven aan voorlichting.