Allard Jonkers is gebrand op de overwinning.
Allard Jonkers is gebrand op de overwinning. Foto: Bob Awick

'Het gaat nu onze wedstrijd worden'

Coach Allard Jonkers van Rugby Club 't Gooi wil zaterdag niets liever dan de titel pakken. Hij verwacht met zijn team uit Naarden te winnen en is tot op het bot gemotiveerd om dit keer de beker van Hilversum over te nemen.

door Jessica de Jong

Hoe zit het met jouw eigen ervaring als speler en coach?
"Toen ik 21 was ben ik met rugby begonnen. Ik heb tien jaar in het Nederlands team gespeeld en ook twee seizoenen bij Hilversum. Maar het was een bewuste keuze om terug te keren naar Rugby Club 't Gooi. Als speler ben ik daar in 2013 kampioen geworden. Daarna wilde ik een pauze. Een vriend van mij ging in Almere coachen, ik heb hem geholpen en samen hebben we de tweede klasse kampioen gemaakt. Dat coachen sprak mij wel aan. Ik sta zelf voor de klas en vind het heerlijk om spelers te begeleiden en te ontwikkelen. Drie jaar terug ben ik met de coachopleiding gestart en ik ben nu twee jaar hoofdcoach. Na dit seizoen stop ik bij 't Gooi omdat ik ben verhuisd naar Drenthe."

Hoe schat je jullie kansen in?
"Hilversum was de afgelopen jaren vrij dominant. Nu zijn we veel meer aan elkaar gewaagd. We hebben gewoon allebei een heel sterk team. Ik denk dat Hilversum maar weinig ruimte nodig heeft om te scoren en meer flair heeft. Wij creƫren echter meer kansen en werken er keihard voor. Ik denk ook dat wij het enige team zijn dat van ze kan winnen. Ik schat onze kansen goed in. Het is belangrijk dat we mentaal sterk blijven."

Hoe verliep jullie seizoen tot nu toe?
"Het vorige seizoen bleek dat we echt versterking nodig hadden. We hebben veel talent in huis, maar ze hebben tijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen. We hebben dus enkele goede spelers kunnen halen. We hebben, doordat het seizoen zo lang duurt, nu zes selectiespelers verloren omdat ze geblesseerd zijn. Het seizoen is dan ook van de gekke. In juni zijn we gestart met de voorbereidingen en dan speel je de finale pas eind mei. Soms hadden we ook breaks van 4 tot 5 weken. Mentaal is dat zwaar. De jongens die ook in het Nederlands team spelen gaan maar door, die hebben geen breaks om te herstellen en dat is zonde. Toch moeten we ermee dealen."

Maak eens een voorspelling van de uitslag?
"Daar waag ik mij niet aan. De score maakt mij niet uit, als we maar winnen. We hebben nu een kans en hopen de beker mee naar Naarden te nemen."

'Ze moeten niet vergeten dat we al eerder van ze hebben gewonnen'

Hoe zien we jouw coachwerk terug op het veld?
"We hebben een hele duidelijke manier van spelen, veel structuur en iedereen kent zijn eigen rol. Ik heb gehamerd op patronen en we zijn een geoliede machine. We hebben veel leiders en spelers met individuele kwaliteiten."

Op wie zullen de ogen vooral gericht zijn?
"Marc Mistou. Hij is pas 18 maar hij leidt het team en is een van de grootste talenten van Nederland."

Omschrijf jouw team eens in 3 steekwoorden?
"Direct, fysiek, fit en we zijn in staat om tot het gaatje te gaan."

En het sterkste punt van de tegenstander?
"Hun snelheid. Ze kunnen heel snel omschakelen als ze de bal krijgen."

Hebben jullie een geheim wapen?
"De afgelopen twee weken hebben we de finale voorbereid. We hopen Hilversum te kunnen verrassen."

Je hebt eerder de titel gewonnen, hoe voelde dat?
"Euforisch. Iedereen was zo blij. Het is onbeschrijfelijk."

Kun je wel zonder winst thuis komen?
"Ja, dat kan, maar dat doet wel pijn. We hebben een hartstikke goed seizoen gedraaid en zullen hoe dan ook gaan feesten. Ook omdat we als team uit elkaar gaan en ik stop met coachen."

Heb je nog een boodschap voor Hilversum?
"Ik heb respect voor het team en de coach, maar het gaat nu onze wedstrijd worden."

Tot slot: wat moet de tegenstander vooral niet vergeten?
"Dat we al eerder van ze gewonnen hebben."