Vele hoogwaardigheidsbekleders.
Vele hoogwaardigheidsbekleders. Foto: Bob Awick

'Gedachtegoed Comenius nog steeds levendig'

NAARDEN - "Er zijn zo veel tranen gevloeid in het Comenius Mausoleum. Als je ze zou opvangen, dan zou je er een klein zwembad mee kunnen vullen", vertelt Paul Vuijst, die al jaren betrokken is bij Comenius. Hij was dan ook een van de genodigden die maandag samenkwamen om te herdenken dat 80 jaar geleden het Comenius Mausoleum werd geopend.

De genodigden, waaronder de ambassadeurs van Tsjechiƫ en Slowakije, herdachten Comenius. Ter gelegenheid werden bloemen op zijn graf gelegd en het boek 'Comenius en Naarden' werd gepresenteerd. Directeur Han ter Linde van het Comenius Museum: "Geweldig dat ze de moeite nemen om bijeen te komen, zich in te zetten en zich te laten inspireren. Comenius inspireert nog steeds. Zo vind ik het persoonlijk heel mooi hoe hij omschreven heeft dat wij toleranter met elkaar om moeten gaan."

Invloedrijk
Pieter J.Goedhart, die meewerkte aan de totstandkoming van het boek, vertelt dat Comenius nog steeds een invloedrijk man is. "In Nederland kennen we de top tien van belangrijkste personen. Daarin vind je namen als Willem van Oranje, maar ook Pim Fortuijn. In Tsjechiƫ staat Comenius op de eerste plek in deze ranglijst."
Ondertussen heeft Paul Vuijst, die vroeger bode was bij het stadhuis Naarden, een hele zak vol herdenkingspenningen van Comenius meegenomen. Ook een map vol foto's, waarop hij te zien is met een jonge Willem-Alexander, gaat rond. Hij vertelt mooie anekdotes over toeristen die om 4 uur in de ochtend bij hem aanbelden omdat ze het mausoleum wilden bezoeken. Over hoe hij zelf de Stichting Comenius in het leven heeft geroepen en het gehele archief eens heeft gered omdat een schoonmaker het op straat had gezet. En nog steeds is hij actief. "Jaarlijks brengen we met de Poorters van Naarden goederen naar Tsjechiƫ en dat voelt goed", besluit hij.