Afbeelding
Foto: Anthèl Reijnders

De sambosa van Malika

door Anthèl Reijnders

Malika heeft het recept van sambosa, ook wel samosa genoemd, goed voorbereid. Alle ingrediënten staan al klaar. Hoeveel we van alles moeten gebruiken en de baktijd lijkt variabel. In Somalië koken de vrouwen op gevoel. Zonder weegschaal of klok. Het is een sociale bezigheid en ze hebben alle tijd. Het begint al vroeg in de ochtend met het maken van deeg, ondertussen gezellig babbelend, en tegen de middag is het eten klaar. Hoewel Malika zelf de kans kreeg om te studeren en vroeger thuis niet hoefde te koken, heeft zij deze kookstijl wel overgenomen.
Malika woont al 22 jaar in Bussum. Twee van haar kinderen zijn hier geboren. Maar het is niet makkelijk geweest. De eerste jaren waren slopend door de constante dreiging dat het gezin terug moest naar Somalië. Deze angst werd bijna waarheid. Haar zoon had zelfs al een afscheidsboek van school gekregen. Dat ze uiteindelijk mochten blijven, heeft ze vooral te danken aan twee bijzondere vrouwen die zich, samen met een meester van school, hadden ingezet voor haar familie. Hoewel zij deze lieve mensen uit het oog is verloren, blijft zij hun voor altijd dankbaar. Zij heeft haar kinderen in Nederland kunnen opvoeden. Ze hebben alle drie een mooie toekomst, en haar dochter gaat binnenkort trouwen!
De Wereld BBQ is op 14 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept voor sambosa vindt u op www.bussumsnieuws.nl.