Lisa, Judith, Richard en Erik, een hechte vriendschap.
Lisa, Judith, Richard en Erik, een hechte vriendschap. Foto: Bob Awick

Vrienden starten crowdfunding voor ongeneeslijk zieke Erik

BUSSUM - Hij oogt niet ernstig ziek. Erik Schopping zit aan de keukentafel te midden van zijn vrienden. Maar de 30-jarige Bussumer leeft zoals hij dat zelf aangeeft 'in zijn reservetijd'. In december 2015 velden de doktoren het oordeel over zijn leven: ongeneeslijk ziek met nog slechts 11 maanden te leven.

Inmiddels heeft Erik de blaadjes weer aan de bomen zien komen en kunnen genieten van extra tijd met zijn 2,5-jarige zoontje. En hij zou graag nog zo veel dingen willen doen. En dat weten zijn vrienden ook. Richard, Judith en Lisa zijn al weken in touw om van alles voor hun vriend te regelen. Uren worden er doorgebracht aan de keukentafel in het huis van Richard en Judith.

Ze hebben een crowdfundingactie opgezet om enerzijds het leven van Erik wat te verlichten en anderzijds om hem nog een aantal bijzondere ervaringen mee te geven. Richard: "Hij kan niet meer werken, zijn lichaam is op. Hij moet van zo weinig geld leven, er blijft niets over voor iets extra's." Judith valt hem bij. "Hij kan niet sparen voor een cadeau voor zijn zoontje." De ritjes naar het AMC voor de behandelingen die hij elke drie weken ondergaat slaan al een flink gat in zijn budget, zo blijkt. Ze zetten zich daarom met hart en ziel in voor hun vriend. Ze hebben flink wat positieve reactie ontvangen, maar niet iedereen kan hun actie waarderen. Judith: "Sommige mensen reageren negatief. Dat zij van minder geld moeten rondkomen bijvoorbeeld." Ze heeft inmiddels geleerd om zich daar niet mee bezig te houden. "We zijn met iets positiefs bezig en dan moet je je niet richten op iets negatiefs", vindt ook haar man Richard. Erik zou heel graag een keer met zijn zoontje op vakantie naar het buitenland gaan. "Op een plek met bergen of zo." En ja, hij heeft een bucketlist. Met stip bovenaan staat zijn wens om een keer te racen. "In een Honda over het circuit scheuren", lacht hij. Waar maakt hem niet uit, als hij maar hard mag rijden.

Crowdfunding
Zijn vrienden hopen een deel van Eriks bucketlist voor hem te kunnen realiseren. Ze zijn daarvoor onlangs een crowdfundig gestart. Want hoewel ze vol ideeën zitten, ontbreekt het geld om ook maar een klein deel daarvan te realiseren. Ook bij hen. Inmiddels staat de teller op zo'n 600 euro. Hopelijk genoeg om een aantal wensen dichterbij te brengen. Vrijdag staat Erik in ieder geval een verrassing te wachten. Richard: "Dat heeft zijn broer geregeld. Erik wordt die dag 'ontvoerd', het wordt een bijzondere dag voor hem." Erik kijkt wat vragend rond, maar iedereen houdt zijn lippen stijf op elkaar. Het is hun verrassing en Erik moet het maar over zich heen laten komen, vinden ze. Zijn vriend Richard vertelt dat er, nadat ze hun hoofden bij elkaar hadden gestoken om iets voor hun vriend te doen, sprake was van een ware adrenalinestoot. "We willen nog zo veel voor hem regelen. Het is toch mooi dat je iemands wensen kunt vervullen."

Als het aan Richard lag was hij met Erik gaan parachutespringen of hadden ze samen in een luchtballon gezeten. Erik schudt zijn hoofd. "Dat ga ik dus niet doen." Zijn zoontje en zijn vrienden houden Erik op de been. De vervelende dagen worden zo een beetje 'goedgemaakt'. Dat daar media-aandacht bij komt kijken vindt hij niet erg. Maar teveel aandacht daar zit hij niet op te wachten. "Het is fijn dat mensen zo meeleven, maar ik wil niet zielig gevonden worden." Wel werkt hij mee aan een serie van de EO. In deze serie worden ongeneeslijk zieke mensen een jaar lang gevolgd. De opnames zijn nog bezig. Waarschijnlijk is de serie begin 2018 te zien op televisie.