Jong en oud.
Jong en oud. Foto's: Bob Awick

Herdenken en vieren

BUSSUM - Heel wat legervoertuigen zijn de afgelopen dagen door Bussum en omgeving getrokken. Aanleiding was natuurlijk Bevrijdingsdag. In Bussum waren het de straatmanagers van het centrum en de evenementencoördinator van Stichting Pro Bussum die samen met Het Gooi Bevrijd de festiviteiten organiseerden. Met name de vrijdag sprong eruit als een zeer geslaagd en hoog gewaardeerd evenement.

Vrijdag kwamen aan het eind van de middag de eerste voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van Keep them Rolling aan in de Havenstraat en de Kapelstraat. De legervoertuigen trokken veel belangstellenden die de wagens van heel dichtbij konden bekijken. Diverse kinderen kropen ook achter het stuur voor een leuke foto.
Evenementencoördinator Ellen Hazenberg blikt terug: "Het was een prachtige gelegenheid voor eenieder om hier mooie plaatjes te schieten. De internationale veteranen, leeftijden tussen 94 en 102 jaar uit Amerika en Engeland, vertelden hun verhalen aan jong en oud en zijn met menigeen op de foto vereeuwigd. Ook burgemeester Han ter Heegde heeft de veteranen een bezoekje gebracht. Retrofood deelde geheel in stijl gratis Exota limonade en stroopkoeken uit aan de bezoekers."
Kinderen konden ook nog meedoen aan leuke oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen, sjoelen, blikgooien, spijkerpoepen en stoepkrijten. "In de Kapelstraat werd door honderden bezoekers gedanst, gegeten en gedronken. De Engelse nostalgische entertainers zangeres Natasha Harper, vader Paul en Stephen Howell, brachten een sfeervolle setting passend bij het tijdsbeeld van de jaren 40 en zongen hits uit de jaren 30 en 40."

Twee dagen later, op zondag, was er opnieuw een kans om oude legervoertuigen te bekijken in de Nassaustraat, Nassaulaan en Veerstraat. Er klonk gezellige muziek uit de speakers, de winkels waren open en er waren ook nog live-optredens.

Handtekeningen uitdelen.
Grote stoet.
Gezellige muziek.
Evan achter het stuur.
Route bepalen.
In gesprek met veteranen.
Daar gaan ze.
Dodenherdenking op 4 mei.
Dwars door de winkelstraat.
Route door Bussum.