De politie moet regelmatig uitrukken voor verwarde mensen.
De politie moet regelmatig uitrukken voor verwarde mensen. Foto: Sjoerd Stoop

Nieuwe aanpak bij kwetsbare mensen

GOOISE MEREN - Een persoonsgerichte aanpak, intensievere samenwerking tussen alle betrokken partijen en de gemeente die als regisseur alle dossiers overziet. Met deze nieuwe aanpak wil de gemeente de bescherming en opvang van kwetsbare mensen aanpakken.

door Jessica de Jong

Wat is er nieuw aan de aanpak?
Burgemeester Han Ter Heegde: "Het gaat om een sluitende aanpak van zorgverleners, wijkcoaches, politie, gemeente enzovoorts. Bovendien zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze eigen maatschappij en doet iedereen mee in de samenleving. Hierbij moeten ook grenzen worden verkend en daar kun je problemen mee krijgen. Vroeger werden hele groepen kwetsbare mensen in de bossen bij elkaar in een woonomgeving gezet. Die tijd is voorbij. Opeens kun je een verward iemand als buurman krijgen. Dat is ook wennen voor de inwoners."

Over wat voor mensen hebben we het?
"Het gaat over mensen met heel uiteenlopende achtergronden. Denk aan ex-gedetineerden, dementerenden, mensen met psychische problemen, verslaafden, lichtverstandelijke beperkingen, daklozen of mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. Kortom: mensen die het niet redden zonder hulp van buitenaf. Ze zijn zelf niet in staat om hun eigen zaakjes op orde te krijgen. Vaak hebben ze te maken met meerdere problemen zoals een verslaving, geldproblemen en een laag IQ. Daar zie je aan de buitenkant niets van."

Hoe krijgen jullie grip op deze groep inwoners?
Wethouder Gerben Struik: "We proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken. Maar dat lukt niet altijd. Zo heb je zorgmissers en zorgmijders. Overlast maakt direct duidelijk dat er een probleem is en daar kunnen we mee aan de slag. Maar soms zijn er ook problemen die niet zichtbaar zijn maar wel heel zorgelijk. Het gaat ook om die buurman die altijd zijn gordijnen gesloten heeft en waar nooit iemand op bezoek komt. Maar het kunnen ook vermoedens zijn, bijvoorbeeld van huiselijk geweld. Vroegtijdige signalering van problemen is belangrijk."

De burgemeester vult aan: "We hebben hier als gemeente ook de hulp nodig van de inwoners. Zodra je iets signaleert, meld het bij de gemeente. Ook de wijkagent, de wijkcoach, de huisarts en de woningbouwvereniging: allemaal melden ze zich bij de gemeente."

En als het crisis is? De gemeente heeft toch beperkte openingstijden?
Ter Heegde: "Dan is er 112, de crisisdienst van GGZ Centraal voor volwassenen met psychiatrische problematiek, de huisartsenpost of Veilig Thuis." Een agressief persoon die op straat mensen uitscheldt of bedreigt? "Dan is het de politie die in actie moet komen. Maar na de crisis gaan we kijken hoe we het probleem structureel kunnen oppakken."

'We betrekken cliƫnten die helder zijn bij de oplossing'

Wat zijn er verder voor mogelijkheden?
Ter Heegde: "Als deze mensen een gevaar voor zichzelf of de samenleving zijn kunnen we iets eerder ingrijpen. Het gevaar moet wel echt aantoonbaar zijn. Dan heb ik bevoegdheid om iemand drie dagen vast te zetten. Recent hadden we iemand met psychische problemen en schulden. Hij was zijn huis kwijt, zwierf over straat en had psychoses met agressie. Het ging van kwaad tot erger en hij wilde niet behandeld worden. We hebben toen overlegd met de officier van justitie om een straf in behandelsetting te eisen. Wat je wilt is dat de persoon in kwestie structureel geholpen is, zodat hij vervolgens beter in staat is om mee te doen."

Hoe zit het met de privacy?
Struik: "Die moet gewaarborgd worden, maar wij moeten ook voldoende ruimte hebben om samen te werken. We moeten intensiever samenwerken met alle professionals en betrokken instanties. De gemeente wordt de regisseur, het aanspreekpunt. Hier komen ook de meldingen binnen van de politie, de woningbouwcorporatie, noem maar op. Daarna kijken we naar de oplossing. Hier betrekken we ook de cliƫnten bij. Als ze stabiel zijn kunnen we samen kijken hoe ze bijvoorbeeld tijdens een crisis benaderd willen worden."