Honderd dagen is Han ter Heegde burgemeester.
Honderd dagen is Han ter Heegde burgemeester. Foto: Bob Awick

'Gooise Meerders zijn ontzettend ondernemend'

GOOISE MEREN - Han ter Heegde is morgen honderd dagen werkzaam als burgemeester van Gooise Meren. De burgemeester vertelde deze week tegen GooiTV over de eerste maanden Gooise Meren.

Hoe gaat het?
"Ik zie deze fusiegemeente als een hele mooie uitdaging. Er spelen een aantal grote ontwikkelingen zoals met Crailo, Bensdorp, de A1, KNSF, noem maar op. Er ligt een grote opgave en dat spreekt mij aan."

U heeft alle wijken en buurten bezocht. Heeft u de Gooise Meren-identiteit al gevonden?
"Buitenstaanders denken vaak dat er in het Gooi één bepaald type mens woont. Ik heb juist heel veel diversiteit gezien, ook wat betreft culturele achtergronden. Wat mij vooral opvalt is dat men hier behoorlijk ondernemend is. Ik dacht; de mensen die het maken die werken hard en als ze thuis komen blijven ze bij het gezin en zijn ze moe, gaat de deur op slot. Maar zo is het niet. Je ziet dat al die mensen die zo ondernemend zijn zich ook inzetten voor de samenleving. Als voorleesmoeder of als vrijwilliger bij een activiteiten. Ik sta te kijken hoeveel evenementen hier in Gooise Meren worden geregeld. Geweldig dat mensen hun talent ook inzetten voor hun woonomgeving."

De provincie wil dat we in het Gooi verder fuseren. Goed idee?
"De provincie heeft gezegd: op den duur willen we in het Gooi nog maar drie gemeenten. Daarvan is één gemeente dus Gooise Meren. Voorlopig hebben wij ons portie gehad. Het fuseren is een groeiproces. Wij willen de tijd hebben om Gooise Meren goed neer te zetten. Weesp zou mogelijkerwijs onze kant op kunnen komen. Dat is bespreekbaar voor de meerderheid van de gemeenteraad. Ik zie het niet als een groot probleem als we over een jaar of vijf met Weesp fuseren. Maar geef ons in ieder geval vier jaar rust."

Hoe gaat het in de gemeenteraad?
"We hebben 11 fracties op 31 zetels. Sommige mensen zeggen; dat is te veel, dat is te gek. Maar het geeft wel aan dat de burgers iets te kiezen hebben. Burgers kiezen voor verschillende fracties, niet voor de afsplitsingen overigens van éénmansfracties. Wel kan men nu heel precies stemmen want alle partijen werken extra hard om hun eigen punten en onderwerpen naar voren te brengen. Het geeft reuring aan de democratie. De laatste tijd duren de vergaderingen wel tot laat. Toch ben ik geen voorstander van het inperken van de spreektijd. Daar wordt de discussie kil van. Ik houd ervan als de raadsleden elkaar bevragen, interrumperen, met elkaar in discussie gaan en niet alleen met het college. Ik kijk het nu aan en bespreek het met de fractievoorzitters."

Wat doet u tegen jongerenoverlast?
"Met name rondom de velden van voetbalclub SDO in Bussum zijn signalen dat het niet lekker loopt. We hebben daar een jongerenontmoetingsplek en een skatebaan. Je zult altijd wel een groepje hebben dat zich niet volgens de norm gedraagt. Daar zetten we nu ook extra jongerenwerk in. Als dat niet werkt zullen we strengere maatregelen toepassen."

Moet je niet meteen streng optreden?
"In mijn vorige gemeente heb ik eerst zelf een analyse gemaakt. Waar zijn de plekken, wat beweegt de jongeren? In sommige gevallen ga ik er zelf heen. Op de fiets en zonder politie. Gewoon een gesprek op gelijk niveau. Ik zeg dan ik ben de burgemeester wat leuk dat jullie hier zitten. Samen kijken hoe je overlast kunt voorkomen. Als je vertrouwen geeft, dan krijg je dat ook terug. Vaak zijn het jongeren die hun grenzen opzoeken. Deugnieten die tegen een hek schoppen. Ik zit er persoonlijk op voordat er sancties komen."