Peter en Natascha van TEAM ALS Bussum.
Peter en Natascha van TEAM ALS Bussum. Foto: Bob Awick

Pubquizen voor ALS Nederland in wijkcentrum Achter de Linde

BUSSUM - Een karaokeavond, bingoavonden en fietstochten. Natascha Versteeg organiseerde samen met TEAM ALS Bussum de afgelopen jaren al heel wat activiteiten. Voor naamsbekendheid van de ziekte en om geld in te zamelen voor stichting ALS Nederland. Aan dat rijtje initiatieven voegt ze nu een Pubquiz toe. Ze is druk met de voorbereidingen, want op zes mei is het al zover.

door Yvette de Vries

Natascha heeft zelf al twaalf jaar de (zenuw-/spieraandoening ALS en is op een rolstoel aangewezen. Wandelen op de hei, waar ze vlakbij woont zit er voor haar niet meer in. Haar energie haalt ze dus uit andere dingen, zoals het verzinnen en organiseren van activiteiten. "Je moet lekker bezig blijven. Natuurlijk heb ik wel eens rotdagen, maar ik neem het zoals het komt." Haar Haar stem klinkt opvallend energiek als ze vertelt hoe ze op het idee is gekomen voor de Pubquiz. "Ik kende het eigenlijk niet, maar kwam het toevallig tegen op Facebook."

Trouwe sponsoren
Ze verdiepte zich er in, verzamelde een flink aantal quizvragen en klopte bij de sponsors aan voor de prijzen en de tombola. Die laatste is vaste prik op de avondjes die Natascha organiseert. Ze heeft een aantal vaste adressen die haar, en ALS Bussum al jarenlang enthousiast steunen. Zo kan ze altijd rekenen op een dinerbon van De Gasterij. "Ik bel ze op en hoef eigenlijk niet eens iets te vragen, ze weten al waar ik voor bel." Helpende handjes genoeg dus, want Natascha doet het natuurlijk niet alleen. Ook het team van ALS Bussum en haar man Peter zijn enthousiaste creatievelingen. En over de locatie voor de bingo's, karaokeavonden en nu dus ook de Pubquiz hoeft Natascha zich tevens geen zorgen te maken. "Wijkcentrum Achter de Linde is sinds een aantal jaar onze thuishaven. Een plek waar we als TEAM ALS Bussum onze activiteiten en bijeenkomsten mogen houden", vertelt Natascha trots.

Ook een ALS ronde
Ondertussen somt ze nog wat andere prijzen op die de deelnemers aan de Pubquiz bij de tombola kunnen verwachten. "Een stofzuiger, een bon van de slager en wat kleinere prijzen." Wat de winnaar van de Pubquiz krijgt houdt Natascha nog even geheim. Het enige dat ze erover kwijt wil is dat het een kleinigheid is. "Meedoen is belangrijker dan winnen." Tussen alle vragen zit ook een ALS ronde. Natascha: "Een aantal vragen over ALS die bijdrage aan de bekendheid van de ziekte en bewustwording wat het inhoudt. De rest van de vragen komen van internet en heeft ze gekregen van iemand die vaker een Pubquiz organiseert.

Aanmelden
De teller staat nu op een kleine veertig deelnemers. In het wijkcentrum is plek voor honderd, dus er kunnen er nog wel een aantal bij. "Iedereen kan meedoen, van acht tot tachtig zeg maar." Van te voren aanmelden voor deelname aan de pubquiz op zes mei is wel gewenst. Dat kan via: teamalsbussum@hotmail.com. "We zouden het leuk vinden als een bekenden Nederlander de quiz wil presenteren." Als dat niet lukt hebben ze wel een andere 'quizmaster' achter de hand.