Reino werkt hard aan een werk van snowboardster Bibian Mentel die haar medaille kust.
Reino werkt hard aan een werk van snowboardster Bibian Mentel die haar medaille kust. Foto: Bob Awick

'Ik ga door tot ik tevreden ben'

BUSSUM - Voor Reinier van Bochove begon het allemaal met veel tekenen. Het maken van stoere letters, het inleven in de graffiti-scene. Hij groeide op in Huizen, maar daar zul je geen 'tags' van hem in het straatbeeld tegenkomen. "Ik had niet de lef om mijn pieces op de muur te zetten." Toch bleef hij zich ontwikkelen en nu, op 42-jarige leeftijd, wordt zijn jarenlange hobby langzaamaan een inkomstenbron.

door Jessica de Jong

Reinier staat in de schuur van zijn tuin. Hij woont er nog niet zo lang met zijn gezin en heeft zijn hele huis verbouwd tot droompaleisje. En hoe netjes alles binnen is, zo lekker chaotisch ziet de schuur eruit. Zodra de deur opengaat komt de geur van spuitbussen en drijfgassen je tegemoet.

Eigen stijl
Hier vertelt de Bussumer hoe hij foto's bewerkt, uitknipt en als stencil / sjabloon gebruikt voor zijn werken. Hij werkt graag met schaduwen, niet te netjes, vooral zijn eigen stijl. Soms maakt hij een werk meerdere malen opnieuw. Hij gaat net zolang door tot hij tevreden is. "Soms maak ik iets en ziet het er een paar uur later compleet anders uit. Met een spuitbus kun je de kleuren gewoon over elkaar heen spuiten zonder dat het vlekt. Het hoeft niet te drogen."

Behalve zijn graffiti is Reinier druk als pedagogisch medewerker bij Tiens, het jongerencentrum van de SKBNM. Hier belandde hij negen jaar geleden nadat hij eerst had geprobeerd een golf-carrière op te bouwen en verkoper was geweest van onder andere golfsticks en advertenties voor een krant.

"Ja, van golfer naar graffiti-artiest is niet een hele logische keuze. Maar ik werk al 20 jaar met de spuitbus. Bij het tienercentrum ben ik ook weer veel gaan tekenen en daar ben ik ook echt gelukkig. Dat andere werk paste minder goed bij mij."
Reinier is de laatste tijd in Bussum steeds vaker te zien met zijn spuitbus. Zo stond hij laatst op het Jeugdcultuurfestival. Uiteraard onder zijn artiestennaam: Reino-Graffiti. "Dat was bij Uitwijk en echt een groot succes. Iedereen moest eerst langs mij lopen voordat ze naar binnen gingen. We hebben wel 200 doeken met de jongeren gemaakt. Ze vonden het ook allemaal leuk om te doen. Tegenwoordig geef ik ook kinderfeestjes graffiti. Vanaf een jaar of tien, anders zijn de vingers nog niet krachtig genoeg om goed de spuitbus te hanteren. Het liefst spuiten we ergens buiten op een stoere locatie, bijvoorbeeld onder een viaduct of in een steeg. Daar krijg je een passend streetart-sfeertje. De kinderen kunnen bijvoorbeeld iets maken met Ajax, Justin Bieber, hockey, paarden, Star Wars, dat soort dingen. Gewoon iets wat goed bij ze past en wat ze zelf leuk vinden."

Vier werken worden geveild voor de Mentelity Foundation

Ook is Reinier onlangs in contact gekomen met de jongerenwerkers. Ze bespreken onder andere of ze iets kunnen doen voor hangjongeren in Bussum of om de skatebaan te voorzien van een paar mooie graffiti-werken. En daarnaast ontwikkelt hij een cursus die hij wil aanbieden bij scholen in de buurt.

Maar Reino-Graffiti werkt ook in opdracht. Bijvoorbeeld een werk voor in een winkel, op een muur, of een doek van een echtpaar ter ere van hun huwelijk.

Snowboard
Momenteel legt Reinier de laatste hand aan vier graffiti-schilderijen van paralympische sporters van Team NL. "Het zijn allemaal snowboarders, de bekendste is kampioen Bibian Mentel. Je ziet al een beetje wat de bedoeling is van het werk. Ze kust haar medaille, maar het is nog niet klaar."

Alle vier de kunstwerken worden begin mei tijdens een benefietavond geveild voor het goede doel, namelijk de Mentelity Foundation van Bibian. "Het wordt een hele happening met veel BN'ers en zo. Deze stichting zet zich in om kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen, met name extreme boardsports. Ik maak vier werken, dus daar wil ik zeker 5.000 euro mee ophalen voor het goede doel."