Martijn van den Berg (midden) met Rineke de Beer en Martin Luif en links Gerard Vis.
Martijn van den Berg (midden) met Rineke de Beer en Martin Luif en links Gerard Vis. Foto: Yvette de Vries

'Veel mensen zien het echt als uit eten gaan'

NAARDEN - À la carte dineren is het niet, maar de vrijwilligers zetten hun hart en ziel in om de gasten van het Schakel-diner een echt avondje uit te bezorgen met een diner dat restaurantwaardig is voor € 7,50. Maar het is wel eten wat de pot schaft. Of beter gezegd, wat de vrijwilligers samen hebben bedacht.

Natuurlijk wordt er wel rekening gehouden met dieetwensen en wat de mensen lekker vinden, laat een van de vrijwilligers weten. Toch zullen er vaker wat verrassende creaties op het bord liggen. Sinds kort zwaait namelijk Martijn van den Berg als kok de scepter in de keuken. Eén keer per maand kookt hij op vrijdag. Voor het Schakel-diner op woensdag is er een andere kok. Martijn heeft al twee keer meegedraaid onder auspiciën van de vorige kok, maar nu staat hij er alleen voor. Alhoewel, hij werd bijgestaan door door de wol geverfde vrijwilligers, waaronder Rineke de Beer, Martin Luif en voorzitter Gerard Visser.

De 34-jarige Martijn, die in het gewone leven (inter)nationale dance-events organiseert, heeft al aardig wat fans verzameld. "Koken is mijn hobby. Ik kreeg op mijn zesde mijn eerste kookboek en ik wilde graag wat met mijn vrije tijd doen." Hij stapte binnen bij Versa en voordat hij het wist kon hij als vrijwilliger bij de Schakel aan de slag. "Ouderen en jongeren kunnen van elkaar leren. Ouderen hebben kennis en levenservaring en zijn vaak ook nog jong van geest." Een beetje zenuwachtig is hij wel voor vanavond en en passant informeert hij nog bij de anderen aan tafel wat ze van de meringues van vorige week vonden. "Die vielen echt in de smaak hoor", stelt Rineke hem gerust. De gemiddelde gast van het Schakel-diner is de zeventig al gepasseerd, maar er schuift ook wel een enkele veertiger aan tafel aan. "Veel mensen zien het echt als uit eten gaan, kleden zich extra netjes aan", vertelt Rineke. "Het bevordert ook de sociale cohesie in de buurt", valt Martin haar bij. De vrijwilligers, het zijn er op zo'n avond zes tot acht, doen ook hun best om er iets bijzonders van te maken. Over de entourage is ook goed nagedacht: mooi gedekte tafels, vriendelijke bediening en een heerlijk driegangenmenu met een aperitief en koffie of thee na. Er wordt voornamelijk met verse ingrediënten gekookt en de inkopen doen ze bij lokale supermarkten. Met slim inkopen redden ze het om binnen het budget te blijven. Bij het bepalen van het menu gaan ze niet over een nacht ijs. Rineke lacht: "Er wordt flink gediscussieerd. De gangen moeten onderling goed afgestemd worden, anders zijn de smaken niet in balans."