De bus gaat rijden tussen het P+R-terrein en Muiden zelf en sluit aan op het normale busvervoer.
De bus gaat rijden tussen het P+R-terrein en Muiden zelf en sluit aan op het normale busvervoer. Foto: Sjoerd Stoop

Pendelbus voor Muiden

MUIDEN - Er moet een pendelbus gaan komen tussen het afgelopen jaar aangelegde P+R-terrein en het centrum van Muiden. Dat plan heeft de gemeente. Er wordt momenteel gekeken hoe dat plan verder vormgegeven kan worden.

De komst van een pendelbus zou de bereikbaarheid van Muiden een stuk moeten verbeteren. Een lang gekoesterde wens van veel bewoners van de stad. Nadat afgelopen jaar de snelweg verlegd werd en daarmee het P+R-terrein werd verplaatst, verslechterde de bereikbaarheid van Muiden fors. En dat zorgt al langer voor heel veel klachten van bewoners. Vervoer tussen het P+R-terrein en de stad zelf wordt nu veelal door bewoners zelf met elkaar geregeld.

Alle problemen met de bereikbaarheid van Muiden moeten met de komst van de pendelbus snel en structureel tot het verleden gaan behoren. Het busje zal dus moeten gaan pendelen tussen het P+R-terrein en de stad zelf en zou wat de gemeente betreft elk kwartier moeten gaan vertrekken.

De gemeente denkt er aan om Muider vrijwilligers te gaan werven om het busje te besturen. Maar voor het zover komt wordt er voor de korte termijn nog naar een andere tijdelijke oplossing gekeken. Het gemeentebestuur moet de knoop over de bus nog doorhakken.

Daar komt nog eens bovenop dat de eerste tijdelijke busdienst geld gaat kosten. De gemeenteraad moet daarvoor nog een budget reserveren. Daar moet snel meer bekend over worden.

Meer plannen voor verkeer
De eventuele komst van de pendelbus moet bewoners van de stad helpen, maar vooral ook bezoekers van de stad. Voor deze laatste groep werkt de gemeente aan meer plannen. Er wordt onder meer druk gesleuteld aan parkeren.

Er werd vooral afgelopen week door ondernemers nogmaals geklaagd over de hoge kosten voor een parkeerkaartje in Muiden Vesting.

Voor deze groep heeft de gemeente wel slecht nieuws: dat hoge parkeertarief van 2,40 euro per uur blijft gehandhaafd. Daar staat wel tegenover dat de gemeente naast het P+R-terrein langs de snelweg ook het parkeerterrein aan de Mariahoeveweg gratis gaat maken. Dat moet bezoekers van de stad een goed alternatief geven om hun auto op loopafstand van het centrum kosteloos te kunnen parkeren. Het hoge parkeertarief voor het centrum zelf wordt gehandhaafd. Dat moet bezoekers en andere parkeerders juist aanmoedigen om hun auto aan de rand van de stad te parkeren en moet volgens de gemeente de hoeveelheid autoverkeer door het centrum van de stad verlagen. "Gastvrijheid is het uitgangspunt. Door de maatregelen wordt de leefbaarheid in de stad verbeterd", zo meent de gemeente. De plannen met het parkeren voor Muiden vallen onder de gehele parkeerplannen voor de gemeente