'De documentaire raakt je, dat kan bijna niet anders'
'De documentaire raakt je, dat kan bijna niet anders' Foto: In het Hoofd van mijn zusje

'Ik wil zelfdoding bij jongeren bespreekbaar maken'

BUSSUM - Een indringende documentaire over de zelfdoding van de 24-jarige Vivian, dat is waar de film 'In het hoofd van mijn zusje' over gaat. De film wordt donderdag vertoond in het Filmhuis Bussum en daarna is er gelegenheid om met elkaar na te praten. Filmmaakster Ingrid Kamerling wil psychische problemen en zelfdoding bij jongeren beter bespreekbaar maken. Ze weet als geen ander dat de film heel veel los maakt.

In het intieme portret draait het om de hechte zussenband. De hele film is een ode aan kwetsbaarheid. Vivian was een jonge, mooie en veelbelovende vrouw. Onverwachts maakt ze in 2010 een einde aan haar leven. Haar zus Ingrid vraagt zich af; kende ik je? Kende ik je helemaal? Ingrid trekt met de film door het hele land en organiseert daar dan ook napraat momenten bij.

Hoe verlopen de avonden?
"Er komen allerlei mensen op af. Bijvoorbeeld personen die zelf suïcidale gedachten hebben gehad, nabestaanden, hulpverleners en docenten die hiermee te maken hebben. Het napraten gebeurt onder leiding van ervaringsdeskundige Luc Schoot. Hij vertelt zijn verhaal en weet hier mensen echt mee te raken. Ook hebben we altijd een psychiater, in dit geval Esther van Fenema uit Bussum, die meepraat over psychische problemen onder jongeren. De interactie die na de film ontstaat is altijd heel bijzonder. Mensen delen hun verhalen. Soms spreken ze zich voor het eerst uit. Het valt mij altijd op hoe open iedereen is. Je hebt een kwetsbaar verhaal, maar kennelijk voelt iedereen zich veilig genoeg om dat te delen."

Kijk je zelf nog naar je film?
"Ik kijk de film niet, dat heb ik een paar keer gedaan en dat is genoeg. Het gaat nu goed met mij, het is zes jaar geleden en ik heb het kunnen verwerken. Het voelt nu heel positief om deze filmavonden te kunnen houden. De film is een middel om een opening te creëren. Het is ook een soort monument voor haar geworden. Haar dood heeft meer betekenis gekregen. Ik hoop dat er ook meer begrip komt voor zelfdoding."

Is het een hele trieste documentaire?
"Het is niet loodzwaar. Vivian was een licht, sprankelend persoon. Dat zie je terug in de film. Natuurlijk raakt de film je wel. Dat kan bijna niet anders. Het onderwerp; sociale druk, je plek vinden in de maatschappij daar kan iedereen zich in vinden."
In Het hoofd van mijn zusje in combinatie met het nagesprek is donderdag 20 april om 20.30 uur in Filmhuis Bussum. De documentaire ging in premie`re op het Nederlands Film Festival 2016 en won diverse internationale prijzen.

'Haar dood heeft meer betekenis gekregen. Ik hoop op meer begrip'