De trein raast 's avonds steeds vaker langs dit bord.
De trein raast 's avonds steeds vaker langs dit bord. Foto: Bob Awick

NS jaagt ook trouwe reizigers weg

NAARDEN / BUSSUM - Dagelijks komen er klachten binnen bij de gemeente over de aanpassingen die de NS heeft gedaan aan het spoorboekje. Inmiddels staat de teller op 132 en de klachten liegen er niet om. Van verdubbeling van de reistijd tot het bijna 'noodgedwongen' in de avond thuisblijven. Ook mensen die gebruikmaken van het openbaar vervoer voor hun woon-werkverkeer laten van zich horen in negatieve zin.

Door de aanpassingen stoppen er flink wat minder treinen op station Naarden-Bussum. Vooral in de avond is dat te merken. En niet alleen Bussumers en Naarders hebben er flinke last van. De gevolgen raken mensen in de wijde omtrek is op te maken uit de klachten. Een bejaard echtpaar heeft zelfs besloten om hun jarenlange abonnement op Muziekcentrum Vredenburg niet te verlengen. "We zijn echte muziekliefhebbers, het concert is meestal om 22.15 uur afgelopen en dan lopen we naar Utrecht CS. De trein bracht ons eerst rechtstreeks naar Naarden-Bussum, maar nu moeten we overstappen in Hilversum. Aangezien de trein in Utrecht bijna nooit op tijd vertrekt missen we telkens de aansluiting in Hilversum en staan dan met vele andere concertbezoekers meer dan een half uur in de kou te wachten."

De auto als alternatief
Een ander doet in zijn klacht een directe oproep aan de NS voor passend en modern openbaar vervoer. "In de avond is het aantal treinen van en naar Bussum gehalveerd. Meermaals heb ik de gedachte gehad de volgende keer de auto te nemen. U zegt tot dit besluit te zijn gekomen vanwege het geringe aantal avondreizigers. Dit zou juist voor u een aansporing moeten zijn om het aantrekkelijker te maken de trein te nemen. Maar op deze manier jaagt u trouwe reizigers weg."

Veel klachten ook over de extra lange reistijden. "Ik ben echt een groot voorstander van het gebruik van het openbaar vervoer en heb ook een dalurenkaart, maar ik haal het er bijna niet meer uit omdat ik door de extra reistijd veel minder met de trein reis."
Diverse treinreizigers zien de trein niet meer als serieus vervoermiddel, ook niet als woon-werk verkeer. "De trein is door deze armoedige dienstregeling en lange wachttijden helaas niet een serieuze optie meer als vervoersmiddel. Zeker niet naast de twaalfbaans snelweg richting Amsterdam. Spijtig. De grote pluspunten van wonen in Naarden en Bussum zijn voor veel mensen het hoge voorzieningenniveau met bijbehorende goede treinverbindingen."

Ook een inwoner van Weesp die op het Mediapark in Hilversum werkt ondervindt de gevolgen. Bijna dagelijks. "De nieuwe dienstregeling pakt voor mij zo ongelukkig uit dat ik nu 40 minuten later thuis ben dan voorheen. Op het station van het Mediapark staan 's avonds altijd mensen op de trein te wachten, dus de vraag is er lijk me." Een ander heeft ook al meerdere klachten ingediend bij Rover, de reizigersorganisatie en de NS. "We zijn ruim een jaar geleden van Amsterdam naar Bussum verhuisd, mede vanwege de goede spoorverbinding. We moeten nog steeds vaak in Amsterdam zijn, maar sinds december 2016 is het treinreizen in de avond een echte opgave geworden." Een lid van plaatselijke Schaakclub die vanuit Amsterdam naar Bussum reist om zijn partijtjes te kunnen spelen overweegt zelfs om zijn lidmaatschap na 38 jaar op te zeggen.

De verantwoordelijk wethouder, Marleen Sanderse, heeft de ingezonden klachten inmiddels op haar bureau. Ze komt waarschijnlijk later met een reactie.