Gezamenlijke aanpak van jeugdoverlast.
Gezamenlijke aanpak van jeugdoverlast. Foto: Bob Awick

'Geen harde muziek, wel troep opruimen en respect tonen'

Bussum - Politie, jongerenwerk en gemeente hebben voor een gezamenlijke aanpak gekozen om de steeds meer toenemende overlast van hangjongeren in Bussum aan te pakken. Volgens Bont is er wel een reden waarom de overlast juist de laatste paar jaar fors is toegenomen. "Sluiting van het enige jeugdcentrum in Bussum en de wijziging in de alcoholwet: de leeftijdsgrens werd op 1 januari 2014 van zestien naar achttien verschoven."

door Yvette de Vries

Begrijpelijk volgens Bont vanuit gezondheidsredenen, maar het alcoholgebruik onder zestien- en zeventienjarigen is niet afgenomen, is zijn ervaring. "Eerst dronken ze maar drie biertjes in de kroeg omdat ze niet meer konden betalen, nu drinken ze meer en ook sterkere drank." Ook de nu zo populaire lachgaspatronen zijn niet ongevaarlijk. Bont: "Die zijn niet illegaal, maar je kunt er wel een black-out van krijgen." Een eigen plek in de wijk voor jongeren is niet meer dan redelijk in de visie van de gemeente, jongerenwerkers en politie, maar de tieners mogen niet voor overlast zorgen. Volgens Bont betekent dat in de avond geen harde muziek, schreeuwen of gillen, maar wel troep opruimen en met respect omgaan met de buurtbewoners. Zelf is hij met een team van collega's meerdere avonden op stap en volgens hem zijn de jongeren die zij tegenkomen over het algemeen goed aanspreekbaar. "Het gaat echt niet om grote groepen criminele jongeren."

Gezamenlijke aanpak
De gezamenlijke aanpak bestaat uit een aantal zaken, waaronder het aanspreken en coachen van de jongeren op hun gedrag, het bieden van alternatieve plekken om elkaar te ontmoeten en het 'coachen' van buurtbewoners.

Bont: "We bieden buurtbewoners tools om jongeren zodanig aan te spreken dat de boodschap effect heeft. Onze ervaring is dat als je aan de jeugd uitlegt waarom ze op bepaalde plekken en tijdstippen niet in groepen bij elkaar kunnen komen, dat ze dit begrijpen. Als je jongeren in de wijk leert kennen en ze daardoor uit de anonimiteit haalt, merk je automatisch dat de jongeren zich bewust zijn van de omgeving." De politie inschakelen is volgens Bont niet altijd de juiste oplossing. "De politie kan alleen ingrijpen als de wet wordt overtreden, maar dat is in 90% van deze gevallen niet zo." Vandaar ook de samenwerking met de handhavers (BOA's) die vanaf 1 april weer 's avonds ingezet worden en de jongerenwerkers. Een tip die Bont vaak geeft: "Maak een groepsapp aan. Niet iedereen durft op een groep jongeren af te stappen en binnen een groepsapp is er vast wel iemand anders die dat wel durft."

Oplossingen
Oplossingen ziet Bont, naast het praten en coachen van de jongeren en de buurtbewoners, dus ook in het bieden van alternatieve plekken. De Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) aan de Ceintuurbaan is daar volgens hem een goed voorbeeld van. Bont: "Daar kunnen ze samenkomen, maar uiteraard gelden daar ook regels." Ook het organiseren van activiteiten op plekken die in samenspraak met de jongeren worden uitgekozen kan de overlast tegengaan. "Als we weten waar de 'vaste groepen' zich ophouden dan zoeken we die gericht op." Een nieuw jeugdcentrum daarentegen is geen oplossing, volgens de jongerenwerker. "Dan krijg je maar één groep binnen."

'Het gaat echt niet om grote groepen criminele jongeren'

Tot slot wil Bont nog wel het beeld nuanceren dat jongeren van nu zo veel anders zijn dan vroeger. "Jongeren die elkaar willen ontmoeten, een biertje drinken en blowen is van alle tijd en de meeste jongeren hier zijn echt wel goed aanspreekbaar."