Max vertelt zijn verhaal over ondernemen met oog voor de wereld.
Max vertelt zijn verhaal over ondernemen met oog voor de wereld. Foto: Bob Awick

'Wat ze in Zuid-Amerika doen is hipper dan wat hier gebeurt'

NAARDEN - Een midlifecrisis wil Max Wohlgemuth Kitslaar het niet noemen, hij is met zijn 33 jaar wellicht ook wat te jong, maar toch kampte hij met een gevoel dat hij meer uit het leven wilde halen. Wat hij in ieder geval niet meer wilde was werken bij een werkgever die iedere beslissing baseerde op geld. En dan was er nog zijn passie voor Zuid-Amerika én die 40 jaar oude motor die een avontuur wel heel aanlokkelijk maakten. Zijn belangrijkste les is dat er heel veel ideeën zijn om de wereld beter te maken maar dat vooral 'gewoon doen' de truc is.

door Jessica de Jong

In zijn lederen jas drinkt Max zelfverzekerd zijn thee. Hij heeft de afgelopen tijd al heel wat interviews gegeven, bijvoorbeeld in het NRC. Zijn woorden vliegen in rap tempo over tafel. Hij is terug van een enorme motortocht: van Chili naar New York. Een trip van 17.000 km in 6 maanden. Onderweg bezocht hij bedrijven die maatschappelijk ondernemen.

Betekenis
"Ik wilde niet zomaar van A naar B rijden. Ik wilde betekenis geven aan mijn reis. Daarnaast geloof ik in ondernemerschap en dus heb ik 32 bedrijven bezocht in Zuid-Amerika die werken aan een betere wereld." Zijn belevenissen heeft hij opgetekend in zijn boek 'Tijd om te schakelen'.
Hoewel Max al een tijdje niet meer in Naarden woont, voelt het voor hem nog steeds als thuis. Hier was zijn basis: de Godelindeschool, het Gymnasium in Hilversum en veel karate bij Van Hellemond en ook nog tennis. Al snel bleek dat hij goed kon leren en dus koos hij voor rechten. "Voor mijn afstudeerscriptie strafrecht ben ik in Argentinië geweest. Daar vond ik het te gek, maar ik kwam ook tot het besef dat ik geen advocaat wilde worden." Hij koos voor een tweede studie: Latijns-Amerikaanse studies en verbleef onder andere vier maanden in Ecuador waar hij een project onderzocht in een haven in het Amazonegebied. Inmiddels was hij afgestudeerd en liep hij een oude studievriend tegen het lijf in Amsterdam. "Hij had een onlineadvertisingbedrijf en dat liep heel goed. Ik ging bij hem werken en voordat ik het wist kon ik een joint venture opzetten in Zuid-Amerika." Max werkte zeven jaar voor het bedrijf, reisde veel naar Zuid-Amerika en sprak ondertussen al heel aardig Spaans. "Ik ben echt niet vies van geld verdienen, maar ik werd er op een gegeven moment gek van dat alle beslissingen over geld gingen. Daarom ben ik gestopt en ben ik een weekje op vakantie gegaan. Daar las ik een boek over iemand die op zijn motor van Noord-Alaska naar Zuid-Argentinië was gereden en toen viel voor mij het kwartje: dat wil ik ook."
Max bezocht onderweg diverse bedrijven. "Ik belde ze gewoon op en dan zei ik: ik ben Max uit Nederland, mag ik langskomen? Overal wilden ze mij ontvangen. We spraken over wat ze doen, waar ze van dromen, hun persoonlijke missies en waar ze tegenaanlopen. Die verhalen staan in mijn boek. Ik wil hiermee laten zien dat Zuid-Amerika zo veel meer is dan alleen maar drugs, geweld, armoede en voetbal. Ik wilde verhalen laten zien van bedrijven die beter, hipper en toffer bezig zijn dan wat wij in Nederland doen. Ik heb zo veel mensen gesproken die fantastische ideeën hebben om de wereld beter te maken. Het was geweldig inspirerend. Veel mensen hebben zo'n idee, maar ze doen er niets mee. Iedereen kan toch echt iets doen. Of het nu commercieel is of niet. Zo kwam ik bijvoorbeeld in contact met basisschoolleraressen die met de kinderen lege frisdrankflessen op straat verzamelden en daarvan een levensgroot speelhuis hebben gebouwd. Zo breng je zwerfafval wel onder de aandacht. Ik ben ook bij de grootste restaurantketen van Colombia geweest, met 4000 werknemers in 8 landen. 95 procent van de medewerkers is aangenomen als alleenstaande moeder. Daarnaast werken ze samen met lokale, kleine corporaties van boeren die ze op die manier een goed loon garanderen en bovendien raakt de grond niet uitgeput doordat deze boeren organisch en biologisch werken. Je kunt dus echt eigen keuzes maken .Overal kreeg ik zo veel goede vibes. Als ik wegreed dacht ik alleen maar yes! wat geweldig wat ze hier doen. Wat ik heb geleerd is dat ondernemen met oog voor je omgeving én een goede bedrijfsvoering prima samengaan."

Max op Times Square in New York.