Pieter Schut vertrekt donderdag met honderden knuffels naar India.
Pieter Schut vertrekt donderdag met honderden knuffels naar India. Foto: Bob Awick

Van het Spiegel naar de sloppenwijken

BUSSUM - Nog één nachtje slapen en dan is het zover: Rotary-gouverneur Pieter Schut verruilt dan voor een week lang Het Spiegel voor de sloppenwijken in India. Daar zal hij met een team lokale Rotary-leden en enkele afgevaardigden uit Nederland jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar opsporen en helpen bij het inenten ter voorkoming van polio.

door Jessica de Jong

De afgelopen tijd werd er al ruim vier ton opgehaald om het vaccinatieproject in gang te kunnen zetten. Het geld dat het team bijeenbrengt, wordt gedoneerd aan een gezondheidspost in de sloppenwijken van Moradabad en aan het St. Stephen's Hospital in New Delhi, dat daarmee polioslachtoffers gratis medische zorg kan geven.

Het is ook in dit gebied, in het noorden van India, waar Schut zijn hulp zal aanbieden. Hij komt als vrijwilliger en betaalt zijn eigen kosten zelf. Ook neemt hij heel veel knuffels mee om de kinderen te kunnen geven nadat ze de benodigde druppeltjes ter voorkoming van polio hebben gehad.

Lokale teams
"We werken in teams met lokale Rotary-leden. Iedereen weet dat het één keer per jaar vaccinatietijd in India is. Voordat het zover is gaan we eerst van deur tot deur in de sloppenwijken om te kijken waar er kleine kinderen wonen en om hun ouders op de vaccinatie te wijzen. Als we aan de deur zijn geweest, zetten we een streep op de deur om aan te geven dat we langs zijn geweest. Maar we gaan ook naar andere plekken zoals het station om daar de kinderen te kunnen bereiken."

Zodra het vaccineren begint zullen vele honderden kinderen worden ingeënt door het team. "Dit betekent dat de kinderen in rijen staan te wachten en allemaal twee druppeltjes in hun mond krijgen. We markeren daarna hun pinknagel met een stift zodat we weten wie al is geweest. De kinderen krijgen daarna een kleine knuffel mee naar huis. Ik denk dat we vanuit Nederland zo'n 700 knuffeltjes meenemen."

'Bij polio geldt: voorkom de ziekte, want het is niet te genezen'

Het vaccineren tegen polio, ofwel kinderverlamming, is volgens Schut en zijn team erg belangrijk. Een geneesmiddel tegen polio is er niet en de ziekte is bovendien erg besmettelijk. "Voorkomen is beter dan genezen in dit geval. Polio de wereld uit krijgen, dat is onze missie. Iets wat te doen moet zijn. Sinds 1985 loopt dit project en destijds was polio actief in 100 landen en waren er 300.000 nieuwe gevallen per jaar. In 2016 komt polio alleen nog voor in Afghanistan, Pakistan en Nigeria en spreken we van 35 nieuwe gevallen per jaar."
"Je ziet dat in de landen waar het nog actief is er sprake is van een grote mate van armoede, weinig gezondheidsondersteuning en dat er militante groepen actief zijn. Deze voorkomen dat hulpverleners in contact kunnen komen met jonge kinderen om ze te vaccineren. Vorig jaar nog zijn Rotary-leden in Pakistan aangevallen tijdens het vaccineren. Het is dus niet geheel zonder risico."
Toch heeft Schut een veilig gevoel als hij naar India gaat. "Ik opereer natuurlijk niet op eigen houtje en heb vertrouwen in het team. Het is mooi dat we als Rotary iets kunnen bijdragen aan relevante projecten die iets toevoegen. Niet alleen hier in Naarden-Bussum, maar ook wereldwijd."

Inenten
Schut weet zelf nog goed dat polio ook in Nederland actief was. "Rond de jaren 50 was polio in Nederland actief. Ik kende ook iemand die het had, hij liep mank. Inwoners van de biblebelt wilden hun kinderen niet inenten. Dat kan best gevaarlijk zijn. Zelfs nu nog onderzoekt de Nederlandse overheid of er polio is. Dat kunnen ze bijvoorbeeld aan het rioolwater zien. De ziekte zou zomaar via bijvoorbeeld een vluchteling uit Afghanistan hier in Nederland kinderen kunnen besmetten die niet ingeënt zijn. Je ziet dat niet inenten om niet-religieuze redenen in Nederland toeneemt. Een kwalijke zaak wat mij betreft, want er is nog steeds geen geneesmiddel."