Oefenen om zo direct op het schoolvoetbaltoernooi je 'mannetje' te staan.
Oefenen om zo direct op het schoolvoetbaltoernooi je 'mannetje' te staan. Foto: Bob Awick

'Voetbal draait echt niet alleen om mannen'

NAARDEN - Als voorbereiding op het schoolvoetbaltoernooi meldden zich afgelopen zondag zeventig meiden tussen de 7 en 13 jaar op de velden bij NVC voor een schoolvoetbalclinic. De week daarvoor kreeg de Naardense club al 40 meisjes op bezoek. Volgens NVC-trainster Wendy van der Ploeg werd er fanatiek getraind en zat de stemming er goed in.

Flink wat potentie voor de meisjesafdelingen van de drie voetbalclubs in Naarden en Bussum, SDO, NVC en BFC, die de komende tijd inzetten op uitbreiding van het aantal meisjesteams. Aan het enthousiasme van de meisjes zal het in ieder geval niet liggen, al is het nog maar de vraag of ze in groten getale hun hockey- of tennistenue willen inruilen voor een voetbaloutfit. Maar het meisjesvoetbal zit volgens Wendy van der Ploeg in het Gooi absoluut in de lift.

Stijgende lijn
"We zien een stijgende lijn. Voetbal draait echt niet alleen om mannen." Zelf voetbalde ze bij het Nederlands elftal onder de 15 en speelde jarenlang mee bij de jongens. "Het is een leuke sport, een goede teamspirit en er ontstaan hechte vriendschappen", vertelt Wendy enthousiast. En ja, natuurlijk wordt je wel een beetje vies tijdens de wedstrijd of het trainen en voetbal is een fysieke sport. Maar volgens haar is er nauwelijks verschil met andere teamsporten zoals het eerdergenoemde hockey.

Zo'n anderhalf uur, van 15.00 tot 16.30 uur, werd er getraind. Wendy: "Er werd fanatiek getraind en je zag dat ze het ook allemaal echt wilden leren. De meisjes moedigden elkaar aan en gaven elkaar aanwijzingen." Er werden ook partijtjes gespeeld en als er werd gescoord werd er gejuicht alsof het al om het echie ging.

Samen op trekken
Met onder andere schoolvoetbalclinics en de BFC Vriendinnendag proberen de clubs meer meisjes enthousiast te krijgen voor het voetbal. Een samenwerking tussen de clubs ligt mogelijk in het verschiet, laat Wendy weten. "We zijn aan het kijken hoe we met de drie clubs in de toekomst samen kunnen optrekken om het meisjesvoetbal te promoten. We zitten zo dicht bij elkaar en het is veel leuker om onderling of tegen clubs uit de buurt te spelen dan ver te moeten reizen."

Happening van het jaar
Het schoolvoetbaltoernooi is voor een flink aantal meisjes in de basisschoolleeftijd de happening van het jaar. Er wordt ter voorbereiding buiten de clinics van de voetbalclubs ook op allerlei veldjes in Bussum en Naarden getraind om zo goed mogelijk voorbereid op het veld te staan.

'Er werd fanatiek getraind, ze wilden het allemaal echt leren'