Het opvallende vaartuig komt de brugdelen brengen en plaatsen.
Het opvallende vaartuig komt de brugdelen brengen en plaatsen. Foto: Carlijn Kolk

N236 veiliger met nieuwe brug

WEESP - De weg en het fietspad worden verbreed, er komt een nieuwe Vechtbrug en drie kruisingen worden vervangen door rotondes. Het werk aan de N236 tussen Weesp en Ankeveen is in volle gang.

Voor de passage over de Vecht komt een gloednieuwe brug. Die wordt breder en daarmee veiliger dan de smalle brug die er nu ligt en waar in de afgelopen jaren meerdere ernstige ongelukken zijn gebeurd. De brug wordt zes meter breder en de rijbaan en het fietspad worden van elkaar gescheiden. Het eerste deel van de nieuwe Vechtbrug (N236) is vorige week ingehangen.

Het gaat om de brugkelder, een gevaarte van maar liefst 27 bij 5 meter, met een gewicht van 225 ton. Het is de basis van de nieuwe Vechtbrug waarin later het brugmechanisme wordt geplaatst. Het enorme betonblok is gemaakt in het westelijk havengebied van Amsterdam en werd via Nigtevecht naar Weesp vervoerd. Er kwam een opvallend vaartuig achteraan: de bok waarmee de brugkelder op de fundering werd geplaatst. De provincie verwacht dat de brug in oktober klaar is, de ingebruikname kan dan in het voorjaar van 2018 volgen. De nieuwe brug wordt pal naast de huidige gebouwd, zodat het verkeer tijdens de werkzaamheden de bestaande weg kan blijven gebruiken. Het betekent dat de provinciale weg daar later iets verlegd wordt om op de brug aan te sluiten.

Weg wordt verlegd om aan te sluiten op nieuwe brug

De grote hoeveelheden zand langs de weg tekenen het nieuwe tracé al duidelijk af. Dat geldt ook voor drie rotonde die de provincie rond de kruising met de Vecht aanlegt: bij Fort Uitermeer, bij de Lage Klompweg en bij de Dammerweg (de afslag naar Nederhorst den Berg). In de nieuwe situatie zit er meer ruimte tussen de nieuwe, bredere provinciale weg en het eveneens verbrede fietspad. De werkzaamheden zijn al meer dan een jaar bezig en bestonden tot dusver uit het aanbrengen van zand en andere voorbereidende werkzaamheden, waaronder het overzetten van vissen, kreeftjes en andere waterdieren die in de sloot leven. De verbrede weg sluit aan op de vele andere verbeteringen die al gedaan zijn (natuurpassage Ankeveen) of later dit jaar plaatsvinden (Franse Kampweg bij Bussum).
Lange afsluiting Driemond
De ingrijpende wijziging van het kruispunt bij Driemond, komende zomer, maakt ook deel uit van de verbreding van de N236. Die afsluiting werpt nu al zijn schaduw vooruit. Ondernemers en inwoners in Weesp maken zich zorgen grote zorgen over de verkeersveiligheid in hun stad als die kruising bij Driemond in juni, juli en augustus wordt afgesloten. Veel verkeer zal dan door Weesp moeten rijden om via de A1 richting Amsterdam te geraken. Volgens de provincie kan dat niet anders.