Samen op stap voor een huifkartocht onder begeleiding van chauffeur Jan en zijn vrouw Carla van Thienen.
Samen op stap voor een huifkartocht onder begeleiding van chauffeur Jan en zijn vrouw Carla van Thienen. Foto: Bob Awick

'We willen zo graag ook iemand met enkel aow in onze bus'

BUSSUM - Een rondvaart met Bossche bollen, een dagje Texel, een bezoek aan de Markthal in Rotterdam: overal gaat de BoodschappenPlusBus (BPB) naartoe. Ouderen worden thuis opgehaald en weer thuis gebracht. Maar een uitje naar de supermarkt, zoals de naam doet vermoeden, zit er niet in. Wat blijkt is dat Bussumers en Naarders daar niet voor te porren zijn. De uitjes daarentegen zijn razend populair. "Vooral als er eten bij zit, is het zo uitverkocht", vertelt de goedlachse programmacoördinator Ide de Boer.

door Jessica de Jong

Bladerend door het programmaboekje straalt de trots van het gezicht van deze vrijwilliger. Bijna vanaf het begin zit hij bij de BoodschappenPlusBus. Eerst een tijdje als chauffeur, maar nu regelt hij al lange tijd het programma en het boekje. Een heel karwei, want er moeten plaatsen gereserveerd worden bij het uitje, ouderen die zich opgeven bellen weleens af en de bus, met daarin plek voor 7 mensen, moet wel een minimale bezetting hebben van vier personen. Als alles rond is, wordt de chauffeur ingeseind en kan hij de toeristische route bepalen en iedereen laten weten hoe laat ze opgehaald worden. Afgelopen zaterdag stond een huifkartocht op het programma met begeleiding van chauffeur Jan en zijn vrouw Carla van Thienen.

De ouderen moeten uiteraard een bijdrage betalen voor de uitjes. Erg goedkoop is het eerlijk gezegd niet. En daar blijkt ook de schoen wat te wringen. "De kosten lopen behoorlijk in de papieren maar wij ontvangen helemaal geen subsidie. Toen we vijf jaar geleden begonnen, vanuit het Nationaal Ouderenfonds, gebeurde dat in samenwerking met de gemeente Huizen. Vanuit die gemeente kwam er subsidie. Natuurlijk hebben we het in Bussum en nu in Gooise Meren ook geprobeerd, maar de gemeente wil niets bijleggen. Er zijn wel wat sponsors, maar niet genoeg. Daarom zijn we heel hard op zoek naar bedrijven die hun naam aan ons willen verbinden."

De Boer legt uit dat ze nu vooral mensen in de bus krijgen die het financieel goed hebben. "Wij zouden het juist zo leuk vinden om ook ouderen die bijvoorbeeld alleen maar aow hebben, een keer mee te kunnen nemen. Natuurlijk hebben we sporadisch wel een bedrag van het Oranje Fonds of de Rabobank, maar dat is lang niet genoeg om de ouderen mee te nemen die we zo graag willen bedienen. De mensen wonen langer thuis en daardoor zie je dat sommige vereenzamen. Die mensen zouden we uit hun isolement willen halen door een subsidie te krijgen voor de mensen die het zelf niet kunnen betalen. We bedingen kortingen en gaan naar gratis lunchconcerten, bijvoorbeeld in Het Concertgebouw, maar je blijft altijd bepaalde kosten houden."

De ouderen die meegaan zijn voornamelijk boven de 70. "Ook de begeleiders zijn allemaal gepensioneerden. De chauffeurs kunnen rijden totdat ze 74 jaar oud zijn. We hebben mensen die zelfstandig of in een aanleuning wonen, maar zonder medische indicatie. Ook met rollator of rolstoel zijn er uitjes die geschikt zijn. We hebben alleenstaanden die zeggen: ik ga drie keer per jaar met jullie mee en dat is mijn vakantie. Samen plannen maken, met elkaar eten, dat zijn leuke dingen. Er is een vriendenclub van zeven man en die zeggen waar ze heen willen en dan regelen we dat." En een uitje naar de supermarkt? "Daar is echt geen animo voor. In Huizen wel, dan rijden ze de mensen naar de supermarkt en gaan ze daar met elkaar koffie drinken om vervolgens weer, zonder boodschappen, naar huis te rijden."

De BPB is hard op zoek naar sponsors om de prijzen te drukken